Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ξεσηκώνονται τα Συνδικάτα στην Ευρώπη !

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Η πολιτική της μονόπλευρης δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη με αυτόματες κυρώσεις στις χώρες-παραβάτες, που αναμένεται να επιβεβαιωθεί σε Σύνοδο τη Δευτέρα από τους Ευρωπαίους ηγέτες, έχει ξεσηκώσει τους Ευρωπαίους πολίτες και μεταξύ άλλων τα Συνδικάτα των εργαζομένων.
Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, που εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη, προετοιμάζεται για κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες την ημέρα της υπογραφής της νέας συνθήκης.

Όπως επισημαίνεται η γερμανικού τύπου νέα συνθήκη στην ουσία θα οδηγήσει στο οριστικό ξήλωμα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
Κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων θα σκοντάφτει στο εξής στις περιοριστικές διατάξεις της νέας συνθήκης και στην αδυναμία των κυβερνήσεων να ανταποκριθούν, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων εργαζομένων.
Εξαιτίας αυτής της πολιτικής πολλές κυβερνήσεις, όχι μόνο χωρών που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου, αλλά και μεγαλύτερων, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Στην Ισπανία η σκληρή λιτότητα των δυο προηγούμενων ετών οδήγησε σε εκτροχιασμό την οικονομία. Η χώρα από φέτος μπαίνει σε ύφεση που μπορεί να ξεπεράσει το 1,5%, με ανεργία στο 23,5% και για τους νέους κάτω των 25 ετών στο 50%.
Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός κ. Μάριο Μόντι ζητά θωράκιση της Ευρωζώνης, γιατί η χώρα του μπαίνει σε ύφεση, ενώ τα σκληρά μέτρα λιτότητας που λήφθηκαν θα πάνε χαμένα αν το επιτόκιο δανεισμού συνεχίζει να κινείται στη ζώνη του 7%.
Στο μεταξύ, και ενόψει ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup (και) για το ελληνικό ζήτημα, απαιτείται από την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα στην << ευελιξία μισθών >> και στην περαιτέρω αποδιοργάνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της χώρας.
Η Ευρώπη βρίσκεται, πλέον, ενώπιον ενός γενικότερου ηθικού χάσματος και το γεγονός αυτό κάνει δικαίως τα εργατικά Συνδικάτα και τις κοινωνίες να αμφισβητούν ευθέως την ικανότητα και την αξιοπιστία των πολιτικών τους ελίτ να διαχειριστούν το πρόβλημα.
Το κλείδωμα της νέας διακρατικής συνθήκης αναμένεται να επιβεβαιωθεί τη Δευτέρα από τους Ευρωπαίους ηγέτες και η τυπική υπογραφή της έχει προγραμματιστεί να γίνει στην επόμενη Σύνοδο κορυφής (1-2 Μαρτίου) !