Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Βοοτροφικά δάνεια με εγγύηση του δημοσίου ως το τέλος Μαρτίου


Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, βοοτρόφοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις τους, με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά στις τράπεζες, προκειμένου να λάβουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Το ύψος των δανείων εξαρτάται από τον αριθμό των ζώων έκαστου δικαιούχου προς 185 ευρώ το ζώο γαλακτοπαραγωγής και προς 50 ευρώ το ζώο κρεοπαραγωγής. Πάντως το σύνολο των χορηγούμενων δανείων δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 35.000.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, όπως ορίζεται παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, σε ποσοστό 80%, στα δάνεια που θα χορηγηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα σε βοοτρόφους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα όλων των εταιρικών μορφών και μεγεθών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν συσταθεί μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών των οποίων η εκμετάλλευση ή η επιχείρηση βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του Ν. 2322/1995.
Η εγγύηση δεν μπορεί να χορηγηθεί σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, ώστε να χαρακτηρίζονται προβληματικές κατά την έννοια των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για ης προβληματικές επιχειρήσεις. Το σύνολο των χορηγούμενων δανείων δεν θα υπερβαίνει το ποσό των €35.000.000,00.
Το συνολικό ποσό δανείου ανά δικαιούχο προσδιορίζεται από τον αριθμό των ζώων έκαστου δικαιούχου προς € 185 ανά ζώο γαλακτοπαραγωγής και προς € 50 ανά ζώο κρεοπαραγωγής.
Ο ακριβής αριθμός των ζώων καθορίζεται από Πιστοποιητικό−Βεβαίωση της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στη δικαιοδοσία ελέγχου της οποίας υπάγεται έκαστη εκμετάλλευση.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας και μέχρι την 30.3.2012.