Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Η ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ


Περισσότεροι από 9 εκατομμύρια ασφαλισμένοι βρίσκονται από τις αρχές του χρόνου κάτω από την ασφαλιστική ομπρέλα του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με ενιαίο τρόπο συνταγογράφησης και ενιαίες παροχές υγείας.
Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι έχουν πρόσβαση σ’ ένα διευρυμένο δίκτυο ιδιωτών ιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ανοικτές είναι άλλωστε πλέον οι πόρτες του ΕΣΥ, των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων.
Για τους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται να καταβάλουν καμία αμοιβή.
Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού με τους ιατρούς μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 184, ενώ οι λίστες των συμβεβλημένων ιατρών είναι αναρτημένες και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), αλλά και στις ιστοσελίδες του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, καθώς συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2012 στο νέο ενιαίο Ταμείο υπάγονται οι ασφαλισμένοι (άμεσοι και έμμεσοι) μεγάλων Ταμείων της χώρας, δηλαδή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ. Στον οργανισμό έχει ενταχθεί και ο ΟΓΑ, επισημαίνεται ωστόσο ότι το πρώτο διάστημα θα είναι μεταβατικό σε ότι αφορά την κάλυψη των ασφαλισμένων του.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Εργασίας, στον ΕΟΠΥΥ πρόκειται να ενταχθούν και άλλα τέσσερα ασφαλιστικά Ταμεία : Το ΕΤΑΑ, το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΜ-ΜΜΕ και ο Οίκος Ναύτου.