Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Οι ισχυροί φοβούνται την κοινωνική αναταραχή


Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη


Οι έχοντες πλούτο και εξουσία βλέπουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα να δημιουργούν πλέον προβλήματα συστημικής φύσεως και πιστεύουν ότι τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη θα προκαλέσουν κοινωνική αστάθεια το 2012, με διαδηλώσεις και κοινωνική αναταραχή.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, η πλειοψηφία της παγκόσμιας οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ παραδέχεται ότι η εισοδηματική ανισότητα είναι τεράστιο πρόβλημα το οποίο πλήττει σοβαρά την οικονομία και ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να δράσουν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Οι ιδέες, που ανταλλάχθηκαν στις πολυτελείς αίθουσες του Word Economic Forum, μοιάζουν να απηχούν τα συνθήματα των διαδηλωτών του κινήματος Occupy Davos , που συγκεντρώθηκαν στο ελβετικό θέρετρο στα πρότυπα της Wall Street με κεντρικό σύνθημα : << Μην τους αφήνετε να αποφασίζουν για εσάς >>.
Και εκείνοι πάντως, που αποφασίζουν για εμάς, οι ισχυροί της παγκόσμιας οικονομίας, που ρωτήθηκαν  από το Bloomberg, σε ποσοστό 70% δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι << το σύστημα έχει πρόβλημα >> και σε ποσοστό 32% ότι χρειάζεται << ριζική αναδιοργάνωση των κανόνων και των ρυθμίσεων >>.
Σε ποσοστό 39% πιστεύουν ότι η αναταραχή θα εκτονωθεί από μόνη της, ενώ λιγότεροι από ένας στους τέσσερις πιστεύουν ότι η ελεύθερη οικονομία δουλεύει όπως πρέπει.
Στην ίδια έρευνα το 70% της παγκόσμιας ελίτ που ρωτήθηκε από το Bloomberg, δηλώνει ότι η κρίση χρεών της Ευρωζώνης παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο και πως τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη θα προκαλέσουν κοινωνική αστάθεια το 2012, με διαδηλώσεις και κοινωνική αναταραχή.