Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Πέρασαν τα 10 από τα 11 επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου


Καταψηφίστηκε μόνο η διάταξη για τα φαρμακεία

Υπερψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των βουλευτών των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου τα 10 από τα 11 άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών και καταψηφίστηκε μόνο ένα δευτερεύον άρθρο, το άρθρο 29 που αφορά τα φαρμακεία και που σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Λοβέρδου θα ξαναέρθει στη Βουλή προς ψήφιση την αμέσως επόμενη εβδομάδα ως διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου του !
Κατά τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, υπήρξαν δεκάδες διαρροές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 29 που αφορά στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, αλλά και για τα άρθρα που αφορούν στις δικηγορικές εταιρείες (άρθρο 6), το ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου (άρθρο 7), την κατάργηση φορέων του δημοσίου (άρθρα 16-19) και την περικοπή δώρων και επιδομάτων σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών (άρθρο 24).
Την ίδια ώρα, η ΝΔ υπερψήφισε όλα τα άρθρα, όπως τα ανωτέρω πλην του άρθρου που αφορά στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων για το οποίο οι βουλευτές της δήλωσαν παρών, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν 26 βουλευτές της.
Ο ΛΑΟΣ καταψήφισε μόνο το άρθρο 29 ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν και τα 11 άρθρα.
Όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσαν παρών στα άρθρα 17, 19, 24 και 29 εκτός από το Χρήστο Μαρκογιαννάκη που καταψήφισε το άρθρο 6 για τους δικηγόρους.
Έτσι, ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των βουλευτών τα 10 από τα 11 άρθρα, για τα οποία διενεργήθηκε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα ψηφίστηκαν τα εξής :
Άρθρο 4: Επιβάλλει αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες και ρυθμίζει οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων.
Άρθρο 5: Καταργείται στις 29 Φεβρουαρίου 2012 η παράταση που είχε δοθεί για την απελευθέρωση των φορτηγών δημόσιας χρήσης.
Άρθρο 6: Παρέχεται η δυνατότητα για την δημιουργία δικηγορικών εταιριών σε όλη την επικράτεια.
Άρθρο 7: Προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας
Άρθρα 16-19: Προβλέπουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων. Όλες οι θυγατρικές εταιρίες του ΕΟΜΜΕΧ καταργούνται και απολύονται ταυτόχρονα όλοι οι εργαζόμενοι.
Άρθρο 24: Προβλέπει περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών.
Άρθρο 28: Εμπορικά ακίνητα που ανήκουν σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να παρατείνουν την μίσθωση για ένα χρόνο με μηδενικό μίσθωμα.
Καταψηφίστηκε η διάταξη για τα φαρμακεία (άρθρο 29) που προέβλεπε την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.
Σε σύνολο 253 παρόντων βουλευτών, υπέρ του επίμαχου άρθρου, τάχθηκαν 101 βουλευτές, ενώ 65 το καταψήφισαν και 87 δήλωσαν παρόν, με αποτέλεσμα να απορριφθεί.
Από την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα στη σύσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Αργύρης Λαφαζάνης ενώ ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος που διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική γραμμή είναι η Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Χρήστος Κατσούρας και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος που καταψήφισε όλα τα άρθρα.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τόνισαν:
«Περιμέναμε τις διαρροές, ωστόσο αποδεικνύεται ότι οι συντεχνίες έχουν ισχυρή επιρροή πάνω στους βουλευτές. Ειδικότερα για το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων η κυβέρνηση θα επανέλθει με νεότερη νομοθετική πρωτοβουλία».