Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία της Ελλάδας


Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Η κλιματική αλλαγή θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στους τομείς της γεωργίας, των δασών, της αλιείας, του τουρισμού, των μεταφορών, στις δραστηριότητες σε παράκτιες περιοχές και στο δομημένο περιβάλλον των αστικών κέντρων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ολοκληρωμένης μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος που συνέταξαν ομάδες από διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, οι αρνητικές επιπτώσεις οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας, στη ξηρασία, σε ακραία καιρικά φαινόμενα και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, οι επιπτώσεις αυτές θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικότητας, σε απώλεια κεφαλαίου και σε επιπλέον δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών.
Επίσης, αρνητικές συνέπειες θα υπάρξουν όσον αφορά την βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα της Ελλάδας και την υγεία των κατοίκων.
Το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία, εάν δεν υπάρξει δράση για την αντιμετώπισή της, θα είναι πολύ υψηλό. Εκτιμάται ότι η συσσωρευτική ζημία για την ελληνική οικονομία μέχρι το 2100 θα φτάσει τα 701 δις ευρώ.