Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Εφαρμογές κάνουν το κινητό τηλέφωνο να συντελεί στην οδική ασφάλεια


Η μη απόσπαση της προσοχής των οδηγών από τους δρόμους λόγω της χρήσης κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση και η παροχή πληροφοριών για το τι θα συναντήσουν μπροστά τους δημιούργησαν την ανάγκη ανάπτυξης εφαρμογών (apps) που θα συντελούν στην αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και συμβάντων.
Μια τέτοια εφαρμογή, που έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Πενσυλβάνια,  είναι η TRIP Talk.
Η TRIP Talk αφορά κινητά τηλέφωνα προηγμένης τεχνολογίας και παίζει το ρόλο ενός χρήσιμου συνοδηγού, που δίνει συμβουλές και ενημερώσεις στους οδηγούς σχετικά με τις υφιστάμενες κυκλοφοριακές συνθήκες στο οδικό τμήμα όπου βρίσκονται, χωρίς την ανάγκη πληκτρολόγησης ή την ανάγνωση στοιχείων στην οθόνη του κινητού.
<< Κρατήστε τα μάτια σας στο δρόμο. Κρατήστε τα χέρια σας στο τιμόνι >>. Αυτό είναι το μήνυμα που συνοδεύει τη χρήση του TRIP Talk.
Πριν από την έναρξη του ταξιδιού, απλά χρειάζεται να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, η οποία από το ενσωματωμένο GPS της συσκευής, προσδιορίζει τη θέση και την κατεύθυνση του οχήματος.
Όταν το όχημα πλησιάζει μια περιοχή όπου συμβαίνει κάτι στο δρόμο και υπάρχει σχετική ενημέρωση, το τηλέφωνο αρχίζει να μεταδίδει με ήχο πληροφορίες και οδηγίες.
Με άλλα λόγια, το τηλέφωνο << μιλάει >> στον οδηγό και τον ενημερώνει σχετικά με το τι θα συναντήσει στο ταξίδι του στον αυτοκινητόδρομο με διόδια της Πενσυλβάνια (PA Turnpike).
Το εύρος από το οποίο θα λαμβάνει πληροφορίες η συσκευή μπορεί να οριστεί από το χρήστη, ανάλογα με τις ανάγκες του.