Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Η ανθρώπινη μετανάστευση


Τα αποτελέσματα της πολυσύνθετης ανάλυσης του γενετικού υλικού (DNA) απέδειξαν ξεκάθαρα ότι η Αφρική είναι η αφετηρία όλων των ανθρώπων και ότι η μεγάλη μετανάστευση εκτός Αφρικής έγινε μέσω της νότιας διαδρομής και συγκεκριμένα μέσω του στενού του Μπαμπ ελ Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα προς την Ινδία.
Σίγουρα υπήρξαν και άλλες μεταναστευτικές οδοί, δηλαδή οι δρόμοι της Χερσονήσου του Σινά και της Μέσης Ανατολής (βόρεια διαδρομή), αλλά η πλειονότητα των ανθρώπων που έφυγε ακολούθησε τη νότια διαδρομή. Πολλοί άνθρωποι παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα από όσο οπουδήποτε αλλού στην Αφρική και στη συνέχεια στην Ινδία προτού εξαπλωθούν σ’ ολόκληρη την Ασία, την Ευρώπη, την Ωκεανία και την Αμερική.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κοινός πρόγονος όλων των μη Αφρικανών ανδρών έζησε πριν από 79 χιλιάδες χρόνια και είναι γνωστός ως Ευρασιάτης Αδάμ.
Για την ανίχνευση και την καταγραφή της ανθρώπινης μετανάστευσης στον πλανήτη μας έδωσαν για ανάλυση το DNA τους μισό εκατομμύριο άνθρωποι από ολόκληρη την υφήλιο στο πλαίσιο του γονιδιογραφικού (ή γενογραφικού) προγράμματος.
Το πρόγραμμα αυτό είναι κοινή προσπάθεια της National Geographic Society και της εταιρείας πληροφορικής IBM και μελετά την καταγωγή των ανθρώπων μέσω της ανάλυσης του μιτοχονδριακού DNA για τις γυναίκες και του χρωματοσώματος Υ για τους άνδρες.