Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού αυτοκινήτου


Άκρως επικίνδυνη θεωρείται η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Επιθεωρητές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πρόληψης Ατυχημάτων στους Δρόμους μετά από πολυετή σειρά ερευνών για ατυχήματα που σχετίζονται με την απόσπαση της προσοχής κατά τη διάρκεια της οδήγησης, προτείνουν ομόφωνα την πλήρη απαγόρευση της χρήσης των κινητών κατά την οδήγηση.

Όπως επισημαίνουν, κινητό και οδήγηση είναι μοιραίος συνδυασμός.
Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού μπορεί να οφείλεται σε διάφορες ενέργειες, όπως είναι η αποστολή μηνυμάτων, η κατανάλωση φαγητού, η συνομιλία με επιβάτες, οι διαπληκτισμοί, ακόμα και η έντονη μουσική.
<<Κάθε χρόνο, όλο και νέες υπηρεσίες αναπτύσσονται. Οι άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, μπαίνουν στον πειρασμό να ενημερώσουν τη σελίδα τους στο facebook ή στο twitter και συμπεριφέρονται σα να είναι καθισμένοι στο γραφείο τους, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονται εν κινήσει και κρατούν το τιμόνι στα χέρια τους>> ανέφερε πρόσφατα η Επιτροπή Ασφαλείας στις Μεταφορές των ΗΠΑ.
Ήδη, με αφορμή τις προτάσεις των ειδικών, 9 Πολιτείες των ΗΠΑ δεν επιτρέπουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ σε 35 Πολιτείες απαγορεύεται η σύνταξη γραπτών μηνυμάτων από τους οδηγούς.
Στις ΗΠΑ, μόνο κατά το 2009, έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που οφείλονταν καθαρά στην απόσπαση της προσοχής των οδηγών, περισσότεροι από 5.500 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 450 χιλιάδες !