Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Θα κουρέψουν ΕΚΤ και Ταμεία ;


Κλεισμένη θεωρείται η συμφωνία με τους ιδιώτες για το PSI με το κούρεμα να κινείται μεταξύ 62%-68% και το επιτόκιο των νέων ομολόγων γύρω στο 3,7%.
Ωστόσο, νέοι υπολογισμοί του ΔΝΤ δείχνουν ότι για να καταστεί βιώσιμο το χρέος θα πρέπει είτε να αυξηθεί το κούρεμα στους ιδιώτες, είτε να συμμετάσχει και η ΕΚΤ και τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα αποδεχθεί κούρεμα των Ταμείων μόνο εάν ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για την ΕΚΤ.
Εφόσον η ΕΚΤ δεχθεί τελικά το κούρεμα των ομολόγων που κατέχει και που ανέρχονται στα 60 δις ευρώ διασφαλίζεται ότι ακόμα και αν η συμμετοχή των ιδιωτών δεν φτάσει στα 100 δις ευρώ το πρόγραμμα θα προχωρήσει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γνωστοποιηθεί παρασκηνιακά στην Αθήνα η απόφαση της ΕΚΤ για το κούρεμα των ομολόγων που κατέχει, αλλά δεν είναι ανακοινώσιμη.
Η ΕΚΤ θα λειτουργήσει σαν χρυσή εφεδρεία ώστε να διασφαλίσει την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και να κλείσει το ελληνικό θέμα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στην ενεργοποίηση του EFSF ο οποίος θα αγοράσει τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, στην τιμή κτήσης, η οποία είναι στο 70% της ονομαστικής αξίας. Εν συνεχεία τα ομόλογα αυτά θα κουρευτούν κατά 50% επιπλέον, δημιουργώντας όφελος για την Ελλάδα 40 δις ευρώ.
Κομβικό σημείο είναι τα ομόλογα που διαθέτουν τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να επιτύχει αντίστοιχο καθεστώς κουρέματος με αυτό της ΕΚΤ, ώστε να περιορίσει τις απώλειες για τους ασφαλιστικούς φορείς, ενώ θέτει όρους για την αναχρηματοδότησή τους.