Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες οριστικοποιούν τη Συνθήκη για τον ΕΜΣ


Στη Σύνοδο της Δευτέρας αναμένεται να οριστικοποιηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες η Συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Το ταμείο διάσωσης θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου και η επίσπευση της λειτουργίας του κατά ένα έτος ήταν η μόνη υποχώρηση που έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αρνείται προς το παρόν να αυξήσει τους πόρους του, παρά το γεγονός ότι δέχτηκε έκκληση και από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορεί να κινητοποιήσει μέχρι 500 δις ευρώ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος αρνείται να προστεθούν στους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τα 250 δις ευρώ που διαθέτει το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα λειτουργήσει για ένα χρόνο παράλληλα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στη συνέχεια θα καταργηθεί σταδιακά.
Η κ. Μέρκελ αρνείται, επίσης, οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, κάτι που θα αποκαθιστούσε άμεσα την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.