Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Δομές-Υπηρεσίες-Δημόσιοι Υπάλληλοι προς αξιολόγηση


Με το τρίπτυχο Δομές-Υπηρεσίες-Δημόσιοι Υπάλληλοι ξεκινάει στις αρχές Φεβρουαρίου η αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τους επί χάρτου σχεδιασμούς που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεργασίας του με το γαλλικό υπουργείο Προϋπολογισμού επιχειρεί να οικοδομήσει ένα νέο επιτελικό κράτος.

Ως πρώτη άμεση συνέπεια, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προετοίμασε το νομοσχέδιο για τη συνολική αρχιτεκτονική και στρατηγική για να υλοποιηθεί η διοικητική μεταρρύθμιση, με βάση τις απαιτήσεις του ανωτέρου μνημονίου, αλλά και τις απαιτήσεις και συστάσεις του ΟΟΣΑ.
Το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, αναφορικά με την παροχή τεχνικής βοήθειας στη μεταρρύθμιση της κεντρικής διοίκησης στη χώρα μας, προβλέπει ένα γενικό οδικό χάρτη με επτά πυλώνες : Δομή και κανόνες, Προϋπολογισμός : διαχείριση και παρακολούθηση, Ανθρώπινο δυναμικό : διαχείριση και παρακολούθηση, Ηλεκτρονική διακυβέρνηση-καλή νομοθέτηση, Βελτίωση διοικητικών ρυθμίσεων, Μείωση γραφειοκρατίας και Καταπολέμηση διαφθοράς.
Ο οδικός χάρτης θα εξελιχθεί σταδιακά στα σχετικά λεπτομερή σχέδια δράσης που θα μετουσιωθούν σε συγκεκριμένα έργα, με τις ανάλογες φάσεις, ορόσημα, προθεσμίες και δείκτες δράσεις.
Αντίστοιχο μνημόνιο αναμένεται να υπογράψει και το υπουργείο Εσωτερικών με τη γερμανική ομάδα κρούσης για τις αλλαγές που απαιτούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η διοικητική μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε ένα κράτος μικρότερο κατά 30%.