Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Τα προϊόντα light , τα λειτουργικά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα


Τα προϊόντα light, τα λειτουργικά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα απευθύνονται σε ειδικό κοινό και καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες του.
Κάποια από αυτά βοηθούν στη διατήρηση ενός δυνατού και υγιούς οργανισμού.
■Τα προϊόντα light ονομάζονται έτσι γιατί περιέχουν το 1/3 της ενέργειας, του λίπους ή του νατρίου σε σχέση με την ποσότητα που περιέχουν τα πλήρη τρόφιμα.

Χρησιμοποιούνται κυρίως από άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα αδυνατίσματος, από άτομα που πάσχουν από υπερλιπιδαιμίες ή ακόμα και υπέρταση και από εκείνους που προσπαθούν να προλάβουν την εμφάνιση της παχυσαρκίας και των προαναφερόμενων ασθενειών.
■Τα λειτουργικά τρόφιμα, σύμφωνα με την Επιτροπή Λειτουργικής Επιστήμης Τροφίμων στην Ευρώπη, είναι αυτά που πέρα από την επαρκή διατροφική τους δράση, αποδεικνύεται ότι επηρεάζουν ευεργετικά μία ή περισσότερες από τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού.
Τα λειτουργικά τρόφιμα είτε μοιάζουν είτε είναι ίδια με τα τρόφιμα που ήδη καταναλώνουμε, δεν είναι συμπληρώματα διατροφής και μας παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση υποκατάστατα φαρμάκων.
■Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι τρόφιμα που έχουν προσθήκη θρεπτικών συστατικών σε ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη των πραγματικών τροφίμων (βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων) και έχουν σκοπό τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα εμπλουτισμένων τροφίμων είναι το γιαούρτι, το γάλα και τα δημητριακά πρωινού που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο, απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό καθώς συμμετέχει στη σύνθεση πρωτεϊνών αίματος που βοηθούν τη διαδικασία της αναπνοής.
Επίσης, υπάρχουν προϊόντα με φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών όπως καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και μορφές καρκίνου του πεπτικού συστήματος.
Τέλος, υπάρχουν τρόφιμα εμπλουτισμένα με μαστίχα Χίου. Τα τρόφιμα αυτά έχουν αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση, ενώ βοηθούν στην αντιμετώπιση διαφόρων φλεγμονών. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και ασκούν προστατευτική δράση και στο συκώτι.