Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Έμποροι με συγκρατημένη προσμονή

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Με προσμονή αναμένει ο εμπορικός κόσμος της Εύβοιας την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Οι καταστηματάρχες και οι έμποροι έχουν θετικές σκέψεις, συγκρατημένες οι περισσότεροι, προσπαθώντας και μ’ αυτόν τον τρόπο να αλλάξουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την ύφεση που έχει πλήξει τη χώρα μας.
Ήδη, οι βιτρίνες των τοπικών καταστημάτων έχουν αποκτήσει χρώμα Χριστουγέννων.

Ο εμπορικός κόσμος προσκαλεί το αγοραστικό κοινό να ανταποκριθεί στις χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί αφενός λόγω των χαμηλότερων εισοδημάτων των καταναλωτών και αφετέρου στις προσπάθειες των εμπόρων να περισώσουν τις επιχειρήσεις τους διευρύνοντας κατά το δυνατόν το τζίρο τους. Άλλωστε, οι υποψήφιοι πελάτες είναι συμπατριώτες των εμπόρων, γνωστοί οι περισσότεροι και αρκετοί φίλοι τους.
Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου Ελλάδας (ΕΣΕΕ), που εκφράζει και αυτή συγκρατημένη προσμονή για την αγοραστική κίνηση την επερχόμενη γιορτινή περίοδο.
Επισημαίνεται ότι βάσει των στοιχείων της ετήσιας έκθεσης της ΕΣΕΕ, συνολικά στην τριετία 2010-2012 οχτώ στους δέκα εμπόρους -κυρίως μικρομεσαίοι- ανέφεραν μείωση πωλήσεων και μικτών κερδών καθώς και της άμεσης απαραίτητης ρευστότητας, ενώ έξι στους δέκα δήλωναν απαισιόδοξοι για το μέλλον της εμπορικής τους επιχείρησης φοβούμενοι ότι δεν θα παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη και ότι θα στεγνώσει η αγορά από χρήματα.
Βεβαίως, το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Ωστόσο, ευχή όλων είναι να αυξηθεί η τοπική αγοραστική κίνηση τη γιορτινή περίοδο, δημιουργώντας προσδοκίες στον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας ότι θα μπορέσει, τελικά, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.