Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν την οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες σχεδιάζουν έναν οδικό χάρτη με στόχο να καθορίσουν την οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδικός αυτός χάρτης, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε ευνοϊκότερες μεταρρυθμίσεις, από τις οποίες θα επωφεληθεί και η χώρα μας.

Προτάσεις υπάρχουν, όπως και ιδέες, εκείνο που απομένει να καταγραφεί είναι το πόσο γρήγορα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν ταχύτερα προς την κατεύθυνση της ενοποίησης και της αλληλεγγύης, έτσι που τα επόμενα πέντε χρόνια ούτε η Ευρωζώνη ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να έχουν τη σημερινή τους μορφή και σύνθεση.
Ειδικότερα, στον χρηματοπιστωτικό τομέα αναμένεται να ληφθεί μια καταρχήν απόφαση για τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, που θα υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και θα ελέγχει όλες τις τράπεζες στην Ευρωζώνη και τις τράπεζες στις χώρες εκτός Ευρωζώνης που θέλουν να ακολουθήσουν.
Για την οικονομική ολοκλήρωση, η συζήτηση θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής με βάση τις προτάσεις που θα υποβάλει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει σε συνεργασία με τους προέδρους της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Η Ελλάδα για να επωφεληθεί από τις όποιες ευνοϊκότερες μεταρρυθμίσεις αποφασιστούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες θα πρέπει να μπορέσει να σταθεί όρθια, γιατί είναι σαφές πως δεν θα υπάρξει κάτι σημαντικό για την διαχείριση του χρέους πριν από την παρέλευση δύο έως τριών ετών.