Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Η ασφάλεια των τροφίμων


Η ποιότητα ενός τροφίμου παλαιότερα προσδιοριζόταν αποκλειστικά με βάση τη γεύση του ή τη γενικότερη εμφάνισή του.
Σήμερα, στοιχεία που καθορίζουν άμεσα την ποιότητά του αποτελούν, επίσης, οι θερμίδες, η θρεπτική αξία και ο τρόπος παραγωγής του τροφίμου.

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τις εξής συμβουλές για ασφαλή τρόφιμα:
■Τα κρέατα ή τα πουλερικά πρέπει να αγοράζονται τελευταία και οι συσκευασίες τους πρέπει να διατηρούνται μακριά από άλλα τρόφιμα, ιδίως τρόφιμα που θα καταναλωθούν χωρίς περαιτέρω μαγείρεμα.
Τα κρέατα και τα πουλερικά, φρέσκα, προσυσκευασμένα ή προμαγειρεμένα, όταν αγοράζονται πρέπει να είναι υπό ψύξη.
■Τα συσκευασμένα και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα πρέπει να μην έχουν χαραγματιές, ραγίσματα, τσακίσματα ή φουσκωμένα τοιχώματα και καπάκια.
■Τα ψυγεία που διατηρούν τρόφιμα πρέπει να έχουν θερμοκρασία χαμηλότερη από 8 βαθμούς Κελσίου και οι καταψύκτες χαμηλότερη από  μείον 18 βαθμούς Κελσίου.
Τα τρόφιμα εκτός ψυγείου δεν πρέπει να παραμένουν περισσότερο από δύο ώρες, ιδίως κατά τις ζεστές και υγρές περιόδους.