Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Προετοιμάζεται σχεδόν απλή αναλογική

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Η έκδοση πρόσφατα του προεδρικού διατάγματος, που αυξομειώνει τις βουλευτικές έδρες στις μισές Περιφέρειες της χώρας, αποτέλεσε την αφορμή στο κυβερνητικό επιτελείο να αρχίσει να σχεδιάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου έχει προκύψει από πολλές παραδοχές, όπως αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί έως σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κύκλους του κυβερνητικού επιτελείου, ο νέος εκλογικός νόμος θα επιδιωχθεί να διορθώσει το σύστημα που ισχύει, που προκαλεί τεράστιες στρεβλώσεις στην εκπροσώπηση των πολιτών.

Ως παραδείγματα στρέβλωσης ανέφεραν τα όσα έγιναν ενδεικτικά στις 6 Μαΐου στην Εύβοια, την Περιφέρειά μας, όπου η Νέα Δημοκρατία δεν κέρδισε καμία έδρα, αλλά και στα Χανιά όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με το 17,19% των ψήφων κέρδισε μία έδρα και η Νέα Δημοκρατία με 8,44% απέσπασε τρεις έδρες.
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι είναι δυνατή η αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο (την ονομάζουν σχεδόν απλή αναλογική).
Επισημαίνεται ότι η ανάγκη καθιέρωσης της απλής άδολης αναλογικής αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς ενώ επίσης αποτελεί παραδοχή του κόμματος ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με τη συζήτηση για την καθιέρωση της σχεδόν απλής αναλογικής που έχει ανοίξει, ο νέος εκλογικός νόμος, με ειδικές προβλέψεις διατάξεών του, θα προταθεί να διατηρήσει το κατώφλι εισόδου στη Βουλή, που είναι σήμερα το 3% και να καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Επίσης, ο νέος νόμος θα μειώσει πιθανότατα τις 56 Περιφέρειες ή θα επιφέρει την καθιέρωση (με λιγότερες πιθανότητες) ενός είδους γερμανικού μοντέλου που θα προβλέπει πολλές μονοεδρικές Περιφέρειες και μία ενιαία λίστα, ενώ παράλληλα, μελετάται οι μεγάλες εκλογικές Περιφέρειες, με πρώτες την Β’ Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής που έχουν γιγαντωθεί (αριθμώντας πια 44 και 15 έδρες αντίστοιχα), να διασπαστούν, ενώ οι μικρές Περιφέρειες που σήμερα δεν εκπροσωπούνται επαρκώς να συμπτυχθούν.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να ισχύσει ένας νέος εκλογικός νόμος στις πρώτες εκλογές από τη θέσπισή του πρέπει να έχει ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Σε περίπτωση που υπερψηφιστεί από λιγότερους από 200 βουλευτές, τίθεται σε ισχύ στις μεθεπόμενες εκλογές.