Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου για την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ


Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να έχει εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για την είσπραξη του Ενιαίου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Σήμερα το πρωί συζητήθηκε η αίτηση που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών για την αναστολή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας που είχε κρίνει παράνομη την είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ δεν έκρινε τη νομιμότητα της επιβολής του. (Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι η επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ είναι συνταγματική).

Μέχρι την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου  θα ισχύει η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, καθώς χθες υπήρξε απόρριψη του αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών από τον Πρόεδρο υπηρεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να συνεχιστεί η καταβολή του.
Ερωτηθείς για το θέμα που έχει προκύψει με την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι ο νόμος δεν προβλέπει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περίπτωση που δεν καταβληθεί το ΕΕΤΗΔΕ. Άφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα από την είσπραξη του συγκεκριμένου τέλους αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το ποσό αυτό θα πρέπει να αναπληρωθεί με τρόπο άνισο και ανισομερή».
«Όποιος έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης έχει και την ευθύνη εξεύρεσης λύσης» τόνισε για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Βενιζέλος.