Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Οι εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου καταλύτης στις οικονομικές εξελίξεις


Το μνημόνιο βασίζεται στη γνωστή συνταγή : μειώσεις μισθών και επιδομάτων, περικοπές στις συντάξεις, φόροι, περιορισμός προσλήψεων, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, μείωση των κοινωνικών παροχών, ιδιωτικοποιήσεις.
Αναφερόμαστε στο μνημόνιο της Κύπρου, που αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα, πριν από την επίσημη συμφωνία με την τρόικα για τη δανειακή σύμβαση, ύψους περίπου 17 δις ευρώ, οδηγώντας στην πλήρη κατάρρευση της ψευδαίσθησης για τη ρωσική βοήθεια που άλλωστε αρνήθηκε ο Πούτιν.
Παρότι ο κύβος έχει ήδη ριφθεί, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι κυπριακές προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου θα είναι καταλύτης στις οικονομικές εξελίξεις.
Προεδρικοί υποψήφιοι είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, που υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, ο Σταύρος Μαλάς, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λιλλήκας, ανεξάρτητος, που υποστηρίζεται από την ΕΔΕΚ, ο Αρυκάς Σταύρου, που υποστηρίζεται από την ΕΔΗΚ, ο Λάκης Ιωάννου, που υποστηρίζεται από το Γραφείο Δικαιωμάτων Πολίτη, ΛΑΣΟΚ, η Πραξούλα Αντωνιάδου, ανεξάρτητη και Άντρη-Μακαρία Στυλιανού, ανεξάρτητη.
Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται άνετα, πλην όμως δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το 50% των ψήφων και να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, αλλά θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών είτε τον Σταύρο Μαλά είτε το Γιώργο Λιλλήκα, καθώς τα ποσοστά των δύο αυτών υποψηφίων σήμερα σχεδόν ισοψηφούν, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι υστερούν σε εκλογική επιρροή.