Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ενωμένοι οι αιρετοί αποφασίζουν την περαιτέρω στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Επανασυγκαλείται σήμερα στην Αθήνα το Έκτακτο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προκειμένου οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους για την αντιμετώπιση των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί σε μια σειρά από θέματα.
Τα σημαντικότερα από αυτά είναι το ζήτημα της επιτροπείας με πρόσχημα τον έλεγχο της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, το μέτρο της διαθεσιμότητας των δημοτικών υπαλλήλων, το μέτρο των νέων μειώσεων στις αποδοχές των ίδιων των αιρετών και των συνεργατών τους, αλλά και η συνεχιζόμενη μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης τη στιγμή που στους δήμους από το νέο χρόνο περνάνε επιπλέον δεκάδες αρμοδιότητες χωρίς να συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους.
Με αφορμή την επανασύγκλιση του Έκτακτου Συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Κώστας Ασκούνης, τονίζει ότι οι δήμαρχοι πάνε ενωμένοι στο Συνέδριο.
Επίσης, χαρακτηρίζει πρωτοφανή την επίθεση που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι κάποιοι στην κεντρική διοίκηση αναζητούν άλλοθι και συνενόχους για την αδυναμία τους να προχωρήσουν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση.
Σε σχέση με το μέτρο της διαθεσιμότητας διευκρινίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υπέρ της κινητικότητας, δεν είναι αντίπαλος των εργαζομένων και ότι είναι αναγκαίο εργαζόμενοι και δήμαρχοι να συνεργαστούν.
Αναφερόμενος στο θέμα της επιτροπείας, υπογραμμίζει ότι με το πρόσχημα τον έλεγχο της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ οδηγούμαστε στην παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και τη λειτουργία των δήμων.
Τέλος, δηλώνει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι υποστηρίζουν ότι η ΚΕΔΕ είναι υποχωρητική και παραπέμπει σε μια σειρά από κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.