Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Δήμοι συμμαζεύουν τα οικονομικά τους


Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Με στόχο να αποκατασταθεί περαιτέρω η χαμένη ισορροπία εξαιτίας των δραστικών περικοπών στα κρατικά κονδύλια οικονομικές υπηρεσίες σε κάποιους δήμους φέρνουν, την ύστατη ώρα και στο ‹‹πόδι››, μια μεγάλης κλίμακας αναμόρφωση του προϋπολογισμού τους με ‹‹ψαλίδι›› σε αρκετούς κωδικούς προκειμένου να ισοσκελιστούν οι μειώσεις στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Οι περικοπές, στην παρούσα συγκυρία, των δημοτικών δαπανών γίνονται προκειμένου να αποφύγουν οι δημοτικές αρχές την Επιτροπεία, την τοποθέτηση δηλαδή ενός Επιτρόπου που θα διοικεί το δήμο τους.
Ωστόσο, άλλοι δήμοι έχουν ήδη ‹‹μαγειρέψει πριν πεινάσουν››, φροντίζοντας να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους και τις υποχρεώσεις τους έγκαιρα, ενώ παράλληλα ορισμένοι από αυτούς έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και την ακίνητη περιουσία τους.
Ας σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να αποδοθούν κονδύλια σε δήμους, ύψους 185 εκατομμυρίων ευρώ, για επενδυτικές δαπάνες και έργα μέσα από τη Συλλογική Απόφαση Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΣΑΤΑ).
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για την πορεία εξέλιξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτει ότι οι υποχρεώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) μειώθηκαν κατά 11%, ήτοι κατά 124 εκατομμύρια ευρώ από το Δεκέμβριο του 2011 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012, ενώ οι υποχρεώσεις όλων των άλλων φορέων του δημοσίου αυξήθηκαν κατά 32% το ίδιο χρονικό διάστημα.