Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Η ΔΕΗ ενημερώνει για το ΕΕΤΗΔΕ, την τιμή του ρεύματος των νοικοκυριών και για το διακόπτη


Το τελευταίο διάστημα πλήθυναν οι αναφορές και οι καταγγελίες για σωρεία διακοπών ηλεκτροδότησης από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) σε καταναλωτές που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους, ενώ από μερίδα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) υπήρξαν προαναγγελίες για επικείμενη μεγάλη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών από το νέο χρόνο.
Επειδή τα θέματα αυτά είναι θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος φροντίσαμε να έχουμε τις εξηγήσεις της, χωρίς σκοπιμότητες, γνωρίζοντας ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν γίνει δυσβάσταχτοι για τα νοικοκυριά λόγω και του Ενιαίου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).

Για τις διακοπές ηλεκτροδότησης η ΔΕΗ παραδέχεται πως πραγματικά γίνονται 30.000 διακοπές σε μηνιαία βάση σε ένα σύνολο 3,8 εκατομμυρίων λογαριασμών (ποσοστό 0,8%). Από εκεί και πέρα σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των διακοπών που ξεπερνάει το 50%, ισχυρίζεται η ΔΕΗ, αυθημερόν γίνεται επανασύνδεση έπειτα από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες που ρυθμίζουν την οφειλή τους και για άλλο ένα μεγάλο ποσοστό η επανασύνδεση γίνεται μετά 3-4 ημέρες.
Στο ερώτημά μας σχετικά με το πότε γίνονται διακοπές η απάντηση ήταν πως οι πολίτες οφείλουν να πληρώνουν το λογαριασμό τους μέσα στην προθεσμία που ορίζεται. Εφόσον παρέλθει η προθεσμία του πρώτου λογαριασμού και δεν υπάρξει πληρωμή η ΔΕΗ προσθέτει στο δεύτερο (διμηνιαίο) λογαριασμό το χρωστούμενο ποσό μαζί με μια προειδοποίηση προς τους καταναλωτές. Όταν παρέλθει και η δεύτερη προθεσμία εξόφλησης χωρίς να γίνει πληρωμή, τότε ξεκινούν από τη ΔΕΗ οι διαδικασίες διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ, ισχύει ουσιαστικά εξάντληση όλων των (λογικών) περιθωρίων, με το 80ήμερο για την εξόφληση. Δηλαδή, τέσσερις μήνες κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς διακοπή ηλεκτροδότησης.

Διευκρινίζεται ότι από τη ΔΕΗ είναι αποδεκτή η πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ.
Ο κάθε καταναλωτής, πλέον, επιλέγει τον τρόπο πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ κατά πως τον συμφέρει καλύτερα, μέσω του λογαριασμού ή μέσω του γκισέ της εφορίας.

Για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι είναι σε σχετικά φθηνά επίπεδα στην Ελλάδα, χωρίς όλες τις άλλες επιβαρύνσεις, ενώ υπάρχει και μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο. Επίσης, τονίζει ότι τις αυξήσεις τις αποφασίζει ουσιαστικά η κυβέρνηση, αφού είναι αυτή που τις εγκρίνει ύστερα από πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Επιπλέον, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου έχει ανακοινώσει ότι δεν θα αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά από το νέο χρόνο και ως εκ τούτου οι πληροφορίες ΜΜΕ για αύξηση των οικιακών τιμολογίων δεν ευσταθούν.