Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Η Ελλάδα έχει το πιο διαφθαρμένο δημόσιο μεταξύ των χωρών της ΕΕ


Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, η χώρα μας έχει το πιο διαφθαρμένο δημόσιο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και έρχεται προτελευταία στην κατάταξη του ΟΟΣΑ, αφήνοντας τη τελευταία θέση στο Μεξικό.
Επισημαίνεται ότι η Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας στηρίζει την αξιολόγηση των χωρών στο δείκτη αντίληψης της διαφθοράς. Δεν μετράει την πραγματική διαφθορά, μια έννοια που είναι αδύνατο να μετρηθεί, αλλά την αντίληψη που έχει η διεθνής κοινή γνώμη για το δημόσιο κάθε χώρας.

Σ’ αυτήν την κατάταξη η χώρα μας βρίσκεται στην 94η θέση με μόλις 36 βαθμούς με άριστα το 100 και σε σχέση με πέρυσι έχει χάσει 14 θέσεις.
Βρίσκεται πλέον, σε ότι αφορά το δείκτη αντίληψης της διαφθοράς, στα επίπεδα της Κολομβίας, της Σενεγάλης και της Μογγολίας, ενώ οι επιδόσεις της είναι χειρότερες και απ’ αυτές της Βουλγαρίας, την οποία την αντιμετωπίζαμε σαν παράδειγμα προς αποφυγή.
Τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ως λιγότερο διαφθαρμένες χώρες κατέκτησαν η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη, με βαθμολογίες που κυμαίνονται από το 87 έως το 90 με άριστα το 100.