Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Να υποστηριχθούν όλα τα δίκαια αιτήματα των Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Βόρειας Εύβοιας

Οι ρητινοκαλλιεργητές είναι άγγελοι-φύλακες των δασών μας
 
Το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Βόρειας Εύβοιας ζητεί να υποστηριχθούν όλα τα δίκαια αιτήματα των ρητινοκαλλιεργητών και ήδη επιδιώκει να έχει στο πλευρό του τις Τοπικές Αρχές.
Σήμερα το Σωματείο επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Δήμαρχος προέβη στην εξής ανακοίνωση:
«Δέχτηκα σήμερα στο Δημαρχείο του Μαντουδίου το σωματείο των Ρητινοκαλλιεργητων της Περιοχής παρουσία και του Βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαρίνου. Άμεσα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να υποστηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα τους. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και η Δημοτική Αρχή θα σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που στηρίζουν διαχρονικά την τοπική κοινωνία».

Αιτήματα του Σωματείου

Το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Βόρειας Εύβοιας, μεταξύ άλλων, ζητεί η ενίσχυση να ανέβει στα 50 λεπτά ανά κιλό παραγόμενης ρητίνης.

Η επιδότηση δίνεται στους καλλιεργητές ρητίνης για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην καθαριότητα, συντήρηση και προστασία του δάσους.
Οι ρητινοκαλλιεργητές είναι άγγελοι-φύλακες των δασών μας και πρέπει να τύχουν τη στοργή του ελληνικού κράτους. Είναι απαράδεκτο η οικονομική ενίσχυσή τους τα τελευταία χρόνια να παρουσιάζει τεράστια μείωση. Στο κάτω-κάτω τρέφουν οικογένειες!
Επισημαίνεται, ενδεικτικά, ότι το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανερχόταν το 2010 στα 64 λεπτά ανά κιλό ρητίνης, το 2012 στα 43 λεπτά, το 2016 στα 35,7 λεπτά και το 2019 στα 37,6 λεπτά ανά κιλό ρητίνης!
Άλλα αιτήματα του Σωματείου:
-Άμεση καταγραφή της ζημιάς που έχει υποστεί το δάσος, από τα αρμόδια Δασαρχεία, προκειμένου να ξεκινήσει διαδικασία αποζημιώσεων.
-Αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους παραγωγούς που έπαθαν ζημιά.
-Άμεση αποζημίωση στο 100% των κατεστραμμένων πεύκων που «δουλεύουν» οι παραγωγοί, στο ύψος της παραγωγής τους, για δύο τουλάχιστον έτη. Το ύψος της αποζημίωσης δεν μπορεί να είναι λιγότερο από τη μέση παραγόμενη ποσότητα των 3 κιλών ρητίνης ανά κατεστραμμένο πεύκο για κάθε έτος.
-Άμεσος καθαρισμός των δασικών - αγροτικών δρόμων και των μονοπατιών, με κρατική ευθύνη.
-Επαρκείς υποδομές Πολιτικής Προστασίας.