Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Εντός του 2021 το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Εντός του 2021 αναμένεται να υλοποιηθεί το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για 80 χιλιάδες κτίρια.
Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το νέο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού ενός δις ευρώ, θα προκηρυχθεί στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου (2021 – 2027) και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα ακολουθήσει η εφαρμογή του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου, η πραγματοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στο κτιριακό απόθεμα της χώρας σε ετήσια βάση θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου του ΕΣΕΚ για βελτίωση το έτος 2030 ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 38%, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας να είναι μικρότερη από αυτήν του 2007. O αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Στόχος για το 2030 αφορά βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά τουλάχιστον 32,5%.
Για τα κτίρια του Δημοσίου προβλέπεται η αναβάθμιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης (περίπου 5.400 τ.μ.) στην οποία θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής και των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs).