Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Το Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2021

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ενέκρινε το ετήσιο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο περιλαμβάνει αντικειμενικούς σκοπούς, ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα περαιωθούν κατά το τρέχον έτος και συνδέονται με τις στρατηγικές επιλογές του Κυβερνητικού Προγραμματισμού.
Ειδικότερα, θα ενεργοποιηθούν 105 εξοπλιστικά προγράμματα με μέριμνα των Γενικών Επιτελείων και θα υπογραφούν συμβάσεις 50 εξοπλιστικών προγραμμάτων με ενέργειες της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά το τρέχον έτος:
Θα αντικατασταθούν το υφιστάμενο τυφέκιο και το κύριο όχημα πολλαπλών χρήσεων με νέα αυξημένων δυνατοτήτων και αυξημένα ποσοστά συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας.
Θα υπάρξουν προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών και Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως.
Θα αναθεωρηθεί ο οργανισμός της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).
Θα αυξηθούν οι εισακτέοι στο σύνολο των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών.
Θα αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την Εθνοφυλακή.
Θα προωθηθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη ρύθμιση θεμάτων κατάρτισης και λειτουργίας Ενιαίου Μητρώου Εταιρειών Αμυντικού Τομέα.
Θα συσταθεί και θα αναλάβει θεσμικό ρόλο το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας & Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ).
Επίσης, με απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις και φέτος θα ενισχύσουν με μέσα, υλικά και προσωπικό το σύστημα Πολιτικής Προστασίας, συνδράμοντας σε έργα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και θα θωρακίσουν τις δυνατότητες της χώρας στη διαχείριση προκλήσεων που προκύπτουν από τη προσφυγική κρίση και θα αναβαθμίσουν τους μηχανισμούς επιτηρήσεως των συνόρων, ενώ αναφορικά σε υφιστάμενες υποδομές, θα αναβαθμιστούν όσες αφορούν σε αερομεταφορές, αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ.
Τέλος, προβλέπεται ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής του πολιτιστικού αντικτύπου δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.