Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Αναζητείται πλαίσιο να στηριχθεί η αναζωογόνηση ή η αντικατάσταση των καμένων ελαιοδένδρων

Ειδικά προγράμματα για ρητινοπαραγωγούς και μελισσουργούς

Μέχρι την περασμένη Τρίτη πάνω από 10,5 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν ως πρώτη ενίσχυση σε 1.735 πληγέντες από τις πυρκαγιές που κατέθεσαν αιτήσεις στην arogi.gov.gr

Η κρατική βοήθεια κινείται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο είναι αυτό της άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων και το δεύτερο επίπεδο είναι ο σχεδιασμός για την αναγέννηση του περιβάλλοντος και της οικονομίας των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό.
Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος, σήμερα οι αιτήσεις για αρωγή έφτασαν τις 2.500.
Σε τοπικές κοινότητες έχουν διανεμηθεί tablets ώστε να μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους και εκείνοι που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος, στόχος της πολιτείας είναι η διαμόρφωση ενός συνεκτικού και ολιστικού σχεδίου για την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Ήδη, αναζητείται το πλαίσιο να στηριχθεί η αναζωογόνηση ή η αντικατάσταση των ελαιοδένδρων στις περιπτώσεις που απλώς επλήγησαν ή κατεστράφησαν ολοσχερώς.
Θα υπάρξει στήριξη των παραγωγών για την αναγέννηση των καλλιεργειών που υπέστησαν ζημιές.
Ειδικά για τους ρητινοπαραγωγούς διαμορφώνεται ειδικό πρόγραμμα στον ΟΑΕΔ για επιδοτούμενη εργασία σε δουλειές παραγωγικές για την οικονομία μέσα στο δάσος.
Τέλος, για την ενίσχυση των μελισσοκόμων υπάρχει σε επεξεργασία πρόγραμμα για την αποκατάσταση των μελισσιών.