Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Ολοκληρωμένη δέσμη δράσεων για την αναγέννηση της βόρειας Εύβοιας

Αναλυτικά όλη η πρόταση προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού
 
Η επόμενη μέρα της τεράστιας καταστροφής που έπληξε τη βόρεια Εύβοια βρίσκει την Πολιτεία ενώπιον μεγάλων αναγκών και προκλήσεων, που αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση του τόπου, αλλά και τη δημιουργία μιας προοπτικής για πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτό υπογραμμίζει στην πρότασή του προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και επισημαίνει:
Ο χρόνος δυστυχώς δεν γυρίζει πίσω. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσει μπροστά! Πιέζουμε για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επούλωσης των πληγών της βόρειας Εύβοιας.
Ακολούθως αναφέρεται στην ολοκληρωμένη δέσμη δράσεων για την αναγέννηση της βόρειας Εύβοιας. Άμεσες δράσεις οικονομικής ανακούφισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και στρατηγικές παρεμβάσεις.
Τονίζει την ελλιπή οδική διασύνδεσή της, που είναι ένα βαθύ και διαχρονικό πρόβλημα ολόκληρης της Εύβοιας, που αφορά πρωτίστως τον διαμήκη (βόρειο και νότιο) και οριζόντιο άξονα της Εύβοιας.
Καταγράφει τα στρατηγικά οδικά έργα:
Παράκαμψη Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης – Ψαχνών: Έργο μήκους περίπου 25 χλμ συνολικά και προϋπολογισμού περίπου 180.000.000 ευρώ.
(Ολοκληρώνονται οι μελέτες, που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότησή του μέσα από το τομεακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021 – 2027).
Τμήμα Ψαχνά – Προκόπι: Από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη ευρύ πρόγραμμα διαπλατύνσεων κατά μήκος του δικτύου, με το οποίο έχει ήδη εξσαφαλιστεί επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας σε μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων από τα 27.
Επίσης, έχει μελετηθεί και βρίσκεται σε φάση συμβασιοποίησης έργο οριστικής προστασίας από βραχοπτώσεις στη θέση «Δερβένι».
Βρίσκεται σε φάση μελέτης από το Υπουργείο Υποδομών με δύο εναλλακτικά σενάρια χάραξης, έργο κατασκευής παράλληλου δικτύου με σήραγγες σε συγκεκριμένα τμήματα για τη μείωση μήκους και ευθυγράμμιση της διασύνδεσης Ψαχνών – Προκοπίου. Ενδεικτικός προϋπολογισμός: 50.000.000 ευρώ.
(Το έργο πρέπει να ωριμάσει μελετητικώς, ώστε ακολούθως να μπει σε τροχιά υλοποίησης).
Παράκαμψη Προκοπίου: Έργο προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με στόχο να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών.
Προκόπι – Αγ. Άννα: Έργο με στόχο να παρακαμφθούν οδικά οι οικισμοί Κηρίνθου και Στροφυλιάς στο εθνικό δίκτυο της Εύβοιας. Βρίσκεται σε φάση μελέτης στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Χρήζει ολοκλήρωσης και χρηματοδότησης για να οδεύσει προς υλοποίηση. Δεν υπάρχει προϋπολογισμός.
(Απαραίτητο τμήμα βελτίωσης του εθνικού οδικού δικτύου για την όδευση προς Ιστιαία, αλλά και προς Λίμνη).
Παράκαμψη Αγ. Άννας: Έργο παράκαμψης του οικισμού Αγία Άννα. Απαιτείται ολοκλήρωση της μελέτης. Δεν υπάρχει ακόμη προϋπολογισμός.
(Απαραίτητο τμήμα βελτίωσης του εθνικού οδικού δικτύου).
Αγ. Άννα – Πευκί: Έργο βελτίωσης της χάραξης του εν λόγω τμήματος του Εθνικού οδικού δικτύου, που περιλαμβάνει την παράκαμψη των οικισμών Παππάδες, Βασιλικά, Ελληνικά, Αγριοβότανο. Απαιτείται ελαφρά επικαιροποίηση της ολοκληρωμένης μελέτης και χρηματοδότηση για υλοποίηση. Προϋπολογισμός: 110.000.000 ευρώ.
(Εξαιρετικά σημαντικό έργο για την ασφαλή διασύνδεση όλου του βόρειου – ανατολικού μετώπου της Εύβοιας).
Παράκαμψη Λουτρών Αιδηψού: Έργο προϋπολογισμού 7.500.000 ευρώ, που παρακάμπτει τον οικισμό των Λουτρών Αιδηψού. (Προσφάτως ολοκληρώθηκε το έργο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
Ήλια – Ροβιές: Κρίσιμο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου, που εμφανίζει συχνές και μεγάλες καταπτώσεις βράχων. Υπάρχει μελέτη στρατηγικής αντιμετώπισης των καταπτώσεων συνολικού αρχικού προϋπολογισμού περίπου 25.000.000 ευρώ.
Μέρος αυτού (ύψους 8.000.000 ευρώ) βρίσκεται σε διαδικασία έναρξης υλοποίησης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
(Είναι απολύτως απαραίτητο να χρηματοδοτηθεί το έργο στο σύνολό του, ώστε ο δρόμος να καταστεί απολύτως ασφαλής και λειτουργικός).
Παράκαμψη Βουτά: Έργο προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, που προορίζεται να εκτονώσει τον κυκλοφοριακό φόρτο από και προς Ιστιαία, ιδίως για τους μόνιμους κατοίκους.
(Βρίσκεται σε φάση υλοποίησης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

Διαβάστε αναλυτικά όλη την πρόταση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, που αφορά την ολοκληρωμένη δέσμη δράσεων για την αναγέννηση της βόρειας Εύβοιας:https://pste.gov.gr