Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Διχάζουν τα τρία αιολικά πάρκα

Σύμφωνα με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) έχουν πάρει άδειες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες στη βόρεια Εύβοια τρεις εταιρείες.
Συγκεκριμένα, πήραν άδεια:
-Η εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» για αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW με εγκατάσταση 16 ανεμογεννητριών με ισχύ 3,0 MW έκαστη και με διάμετρο πτερωτής 90 μέτρα στη θέση «ΠΥΞΑΡΙΑ ΠΡΙΟΝΑΣ» (αριθμός αδείας 504/2021).
-Η εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΥΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» για αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW με εγκατάσταση 16 ανεμογεννητριών με ισχύ 3,0 MW έκαστη και με διάμετρο πτερωτής 90 μέτρα στη θέση «ΓΕΡΑΚΟΒΟΥΝΙ ΒΑΣΚΑΝΤΗΡΑ» (αριθμός αδείας 506/2021).
-Η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για αιολικό σταθμό ισχύος 34 MW με εγκατάσταση 17 ανεμογεννητριών με ισχύ 2,0 MW έκαστη και με διάμετρο πτερωτής 80 μέτρα στη θέση «ΜΠΑΡΔΑΚΟΣ ΣΟΥΛΗΝΟ» (αριθμός αδείας 507/2021).
Τις σχετικές αποφάσεις, που δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια στις 22.7.2021, έχει προσβάλει με προσφυγές του ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, καθώς τα προαναφερόμενα αιολικά πάρκα πρόκειται να εγκατασταθούν σε περιοχές αρμοδιότητας του Δήμου.
Γεγονός είναι ότι σ' όλη την Εύβοια υπάρχουν αντιδράσεις, κάποιες είναι δικαιολογημένες, κάποιες είναι υπερβολικές.
Κάποιοι συμπατριώτες μας ισχυρίζονται ότι υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τον χωροταξικό σχεδιασμό των ΑΠΕ, ιδίως των ανεμογεννητριών.
Κάποιοι άλλοι, επίσης συμπατριώτες μας, επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί, τη στιγμή που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να περάσουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές, να λέμε «καλές οι ΑΠΕ αρκεί να είναι κάπου αλλού, να μην είναι στη δική μας γειτονιά».
Κυβέρνηση και κόμματα, μαζί με τους Δήμους, πρέπει άμεσα να δουν το όλο θέμα με τη δέουσα υπευθυνότητα και οπωσδήποτε σύμφωνα με το συμφέρον της χώρας μας και της κοινωνίας μας.
Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος, να επιτευχθεί σύγκλιση. Είναι μεγάλο κρίμα να διχαζόμαστε.