Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Να ενισχυθεί τώρα το εισόδημα των ρητινοσυλλεκτών και των δασεργατών!!!

Ανάγκη για δράσεις στη βόρεια Εύβοια σχετικές με έργα αποκατάστασης των καμένων περιοχών 
 
Του Παναγιώτη Γ. Κούβαρη
 
Τεράστιες δασικές εκτάσεις στην αγαπημένη μας βόρεια Εύβοια κάηκαν. Το γεγονός αυτό προκαλεί οικολογική καταστροφή και μεγάλη ζημία στα εισοδήματα των κατοίκων που εκμεταλλεύονται τα δάση της περιοχής. Προκαλεί ακόμη σημαντικούς κινδύνους για πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των επικείμενων βροχοπτώσεων κατά τη χειμερινή περίοδο.
Κίνδυνοι αναμένονται και στην παροχή νερού για αρδευτικούς σκοπούς κατά τη θερινή περίοδο.
Τέλος, δημιουργούνται κίνδυνοι για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Γεννιέται άμεσα η ανάγκη για δράσεις που αφορούν έργα αποκατάστασης των καμένων περιοχών και έργα αναδάσωσης.
Κατά τη γνώμη μας, το συντομότερο και πριν την έλευση του χειμώνα, για την προστασία των περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα στους ρητινοσυλλέκτες και στους δασεργάτες πρέπει να τους ανατεθούν εργασίες για την κατασκευή και τοποθέτηση κορμοδεμάτων & κορμοπλεγμάτων, κλαδοδεμάτων – ξυλοφρακτών και κλαδοπλεγμάτων στις καμένες δασικές περιοχές.
Επιπρόσθετα, πρέπει άμεσα να δοθεί κρατική ενίσχυση στους ρητινοσυλλέκτες και στους δασεργάτες και βέβαια να υπάρξει κατανομή των μη καμένων δασικών εκτάσεων προς εκμετάλλευση στους ανωτέρω με τη μέριμνα των κατά τόπους Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών.
Οδηγός μας πρέπει να είναι η αλληλεγγύη και η παραμονή των συμπατριωτών μας στα χωριά όπου κατοικούν σήμερα.
Από την Πολιτεία ανακοινώθηκε το εξής Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και Υλοποίησης Αντιπλημμυρικών Έργων:
Έχουν – αρχικά – προβλεφθεί 224 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων.
Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση καμένων περιοχών αλλά και στην ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων, με νέες ποικιλίες, ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές.
Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί 110 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για επενδύσεις πολλαπλών χρήσεων, με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων πλημμύρας, την παροχή νερού για αρδευτικούς σκοπούς σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία κατά τη θερινή περίοδο και την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης υδάτων, σε επιλεγμένες περιοχές στην Ελλάδα.
Επίσης, προβλέπονται άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας.
Παράλληλα, δρομολογούνται, μέσω ΕΣΠΑ, πρόσθετες δράσεις για την βιοποικιλότητα, ύψους 1,5 δις ευρώ, που περιλαμβάνουν και αναδασώσεις.