Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Έγκριση πρότασης ένταξης έργων στο Π.Δ.Ε. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού 39,7 εκατ. ευρώ

Απόφαση έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου
 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε χθες, σε έκτακτο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Αιδηψό, την έγκριση πρότασης ένταξης έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έργων καθαρισμού και αντιπλημμυρικής θωράκισης ποταμών και ρεμάτων αλλά και έργων αποκατάστασης και θωράκισης του οδικού μας δικτύου στους πληγέντες δήμους συνολικού προϋπολογισμού 39,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Αποφάσισε επίσης να βάλει σε φάση εκτέλεσης δράσεις που αφορούν την άμεση ανακούφιση των συμπολιτών μας.
Το έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο είχε ως μοναδικό βέβαια θέμα τον βαρύ απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς της 3ης Αυγούστου.
Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, ανακοίνωσε τα εξής:
«Η επόμενη ημέρα μετά τη μεγάλη αυτή καταστροφή μας υποχρεώνει όλους και ειδικά την Περιφερειακή Αρχή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας αλλά και έξω από αυτό να σχεδιάσουμε και να βάλουμε σε φάση εκτέλεσης δράσεις που αφορούν την άμεση ανακούφιση των συμπολιτών μας (υποστήριξη και επιτάχυνση διαδικασιών αποζημίωσης αλλά και διεκδίκηση μέτρων στήριξης απώλειας εισοδήματος), την αποκατάσταση και πρόληψη προβλημάτων που δημιούργησε η άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική καταστροφή (αντιπλημμυρικά έργα), αλλά και το στρατηγικό ανασχεδιασμό, την ανασυγκρότηση του τόπου μας.
Για το τελευταίο ειδικά ο Περιφερειάρχης έχει καταθέσει ήδη αναλυτικά τις προτάσεις μας οι οποίες αποτελούν τη σύνθεση της ζύμωσης και της δουλειάς που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια αλλά και τις δύσκολες αυτές μέρες με την κοινωνία, συμπολίτες μας και κοινωνικούς και επαγγελματικούς μας φορείς και βέβαια με τους συνάδελφους μας στην αυτοδιοίκηση στον πρώτο και δεύτερο βαθμό. Είναι μονόδρομος να παλέψουμε για αυτές με κάθε δύναμη της φωνής μας για αυτά τα οποία έχουν στερηθεί επί σειρά δεκαετιών από την Βόρεια Εύβοια και την Εύβοια συνολικά από την Πολιτεία.
Ο άμεσος κίνδυνος πλημμύρας που απειλεί το σύνολο σχεδόν των οικιστικών ζωνών των δυο πληγέντων δήμων μας οδηγεί σε ανάληψη έκτακτων και μακροπρόθεσμων πρωτοβουλιών για την αντιπλημμυρική προστασία αυτών.
Ξεκινήσαμε ήδη τις πρώτες παρεμβάσεις καθαρισμών ποταμών και ρεμάτων στις πληγείσες και επικίνδυνες ζώνες, σε μια επιχείρηση που έχουμε σχεδιάσει μαζί με τις Δημοτικές Αρχές και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων η οποία θα κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες όπου και όσο απαιτηθεί.
Αποφασίσαμε σαν Περιφερειακό Συμβούλιο την έγκριση πρότασης ένταξης έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έργων καθαρισμού και αντιπλημμυρικής θωράκισης ποταμών και ρεμάτων αλλά και έργων αποκατάστασης και θωράκισης του οδικού μας δικτύου στους πληγέντες δήμους συνολικού προϋπολογισμού €39,7 εκ.»