Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Πέντε ρυθμίσεις-πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά από τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όπου του τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών:
-Θα διευκολύνει την επιστροφή της προκαταβολής που θα λάβουν οι Δήμοι από τους ΚΑΠ, λόγω αδυναμίας είσπραξης ανταποδοτικών τελών μέσω της ΔΕΗ, σε 18 έως 72 δόσεις.
-Βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να «παγώσουν» κατ’ αρχήν για ένα τρίμηνο οι δόσεις των δανείων των Δήμων.
-Έχει ζητήσει από το ΑΣΕΠ να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε μέσα στον Απρίλιο να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κάλυψη των περίπου 3.000 θέσεων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
-Ζήτησε από την ΚΕΔΕ να πιέσει τους δήμους που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία για την πληρωμή του προγράμματος, να το πράξουν το συντομότερο, ως αναγνώριση της βοήθειας που προσφέρουν αυτήν την κρίσιμη περίοδο οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι».
-Σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας προωθεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πρόσληψη των 36.000 εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με Κοινή Υπουργική Απόφαση στηρίζουν νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης (2020-2023), που θα έχει αναπτυξιακό, κοινωνικό & περιβαλλοντικό χαρακτήρα.
Στόχος του νέου προγράμματος, που θα φέρει το όνομα του αείμνηστου Δημάρχου Αθηναίων Αντώνη Τρίτση, είναι να αναδειχθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας ως πυλώνες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας και επανεκκίνησης της οικονομίας & της ανάπτυξης.