Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Το νομοσχέδιο για την τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων

Τι περιλαμβάνει

Τι επόμενες ημέρες θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο "Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις". Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την τακτοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων δασικών αυθαιρέτων με παράλληλη αναστολή κατεδάφισης για τριάντα χρόνια.
Στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για τις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις», οι οποίες μπορούν να τακτοποιηθούν για τριάντα χρόνια με την καταβολή παραβόλου ύψους 250 ευρώ και στη συνέχεια την πληρωμή του ενιαίου δασικού προστίμου, το ύψος του οποίου θα είναι κλιμακούμενο.
Ο καθορισμός του προστίμου παραπέμπεται σε Προεδρικό Διάταγμα που θα ακολουθήσει.
Το Προεδρικό Διάταγμα θα καθορίζει δόσεις για την αποπληρωμή του αλλά και εκπτώσεις σε περιπτώσεις, όπως η εφάπαξ καταβολή του.
Για τις περιπτώσεις που κάποιο δασικό αυθαίρετο έχει ήδη υπαχθεί σε παλαιότερους νόμους για την τακτοποίηση των απλών αυθαιρέτων (παρά το γεγονός ότι κανονικά αυτά εξαιρούνταν), το προτεινόμενο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού των καταβληθέντων προστίμων.
Επισημαίνεται ότι οι λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις» είναι οι περιοχές, οι οποίες είχαν υποδειχθεί από τους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είχαν εξαιρεθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών περιλαμβανόμενες σε ένα ιώδες περίγραμμα.

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο θα το επεξεργαστεί η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σε τρεις συνολικά συνεδριάσεις:
Την Τρίτη 28 Απριλίου συζήτηση επί της αρχής και την Τετάρτη 29 Απριλίου οι δύο επόμενες συνεδριάσεις, σε μία εκ των οποίων θα γίνει η ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.
Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις, την Δευτέρα 4 Μαΐου και την Τρίτη 5 Μαΐου.