Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι

Η απριλιανή χούντα του 1967

Χαρακτηρίστηκε πραξικόπημα με το Δ΄ ψήφισμα από την Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων. Οι τρεις πρωταίτιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ως στασιαστές.

Ζημίωσε το Έθνος και τη Δημοκρατία

Πέρασαν 53 χρόνια από τις 21 Απριλίου 1967, όταν επίορκοι Έλληνες αξιωματικοί, υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή του Στυλιανού Παττακού, του Νικολάου Μακαρέζου, αλλά και του Δημητρίου Ιωαννίδη, κλπ κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα.
Οι πραξικοπηματίες, όπως τους χαρακτήρισε η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Δ΄ ψήφισμα στις 8 Ιανουαρίου 1975, διατηρήθηκαν στην εξουσία έως τις 24 Ιουλίου 1974.
Την προηγούμενη ημέρα, 23 Ιουλίου 1974, οι στρατιωτικοί σε συνάντησή τους αποφάσισαν ότι ήταν επιτακτική η ανάγκη ανάθεσης της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς και η ανάθεση της πρωθυπουργίας στον λαοφιλή, όπως αποδείχθηκε λίγους μήνες μετά από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν, Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Αιτία της ανατροπής της ελληνικής χούντας αποτέλεσε η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο μετά την πρωτοβουλία της χούντας του Ιωαννίδη να ανατρέψει τον νόμιμο Πρόεδρο της Κύπρου, Μακάριο στις 15 Ιουλίου 1974 και έτσι να «νομιμοποιήσει» την τουρκική εισβολή πέντε ημέρες αργότερα με τραγικά επακόλουθα για τη Μεγαλόνησο και τον ελληνοκυπριακό πληθυσμό.
Η Ελληνική Δημοκρατία τους τρεις πρωταίτιους πραξικοπηματίες, που κατέλαβαν το 1967 την εξουσία, τους καταδίκασε σε θάνατο ως στασιαστές, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η απριλιανή χούντα ζημίωσε ποικιλοτρόπως το Έθνος και τη Δημοκρατία.

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι, αλλά και για να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι, ενδεικτικά επισημαίνονται τα εξής σημαντικά:

Μαθητικά συσσίτια, καθιέρωση και κατάργησή τους

Τα συσσίτια έδωσαν τροφή σε εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές φτωχών οικογενειών και περιελάμβαναν πλήρες πρωινό και πλούσιο μεσημβρινό φαγητό.
Τα πρώτα μαθητικά συσσίτια ξεκίνησαν το 1927 αλλά ουσιαστικά το 1931 από την κυβέρνηση του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου (θείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) όταν Υπουργός Παιδείας ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου και αφορούσαν 30.000 μαθητές.
Το 1946 αρχίζει μια νέα περίοδος στη λειτουργία των μαθητικών συσσιτίων με τη βοήθεια και της Ούνρα.
Από το 1963 τα συσσίτια ξανακαθιερώθηκαν από την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου («Γέρου της Δημοκρατίας», ευαίσθητου για θέματα Παιδείας και μαθητικής νεολαίας).
Από το 1965 τα συσσίτια επεκτάθηκαν σε 600.000 μαθητές και από το 1966 χορηγούνταν σε μαθητές όλων σχεδόν των δημοτικών σχολείων.
Τα συσσίτια καταργήθηκαν από τη χούντα.

Η ελληνική μεραρχία στην Κύπρο, η απόσυρσή της και το σχέδιο για ελληνοτουρκική Ομοσπονδία

Η Ελλάδα πραγματοποίησε μυστική αποστολή ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο με 8.500 χιλιάδες άνδρες με 3 συντάγματα πεζικού, 2 μοίρες καταδρομών και 2 ίλες αρμάτων. 
Η μετάβαση της μεραρχίας ολοκληρώθηκε ως τις 20 Οκτωβρίου 1964. Την απόφαση για την αποστολή της μεραρχίας στο νησί πήρε ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου.
Από τον Δεκέμβριο του 1967, η χούντα των επίορκων αξιωματικών προβαίνει στην απαγκίστρωση της μεραρχίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά την τουρκική απειλή. Μέχρι τις αρχές του 1968, είχαν αποχωρήσει και οι τελευταίοι στρατιώτες της ελληνικής μεραρχίας.
Γιατί έγινε αυτό ;
Έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων.
Μία αρκετά αξιόπιστη ερμηνεία είναι ότι ο αρχιπραξικομηματίας Γεώργιος Παπαδόπουλος έκανε περίεργα όνειρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με το πιο επίσημο τρόπο σε μία συνέντευξή του στήν τουρκική ἐφημερίδα «Μιλλιέτ» στίς 30 Μαΐου 1971 μίλησε υπέρ της δημιουργίας ελληνοτουρκικής Ομοσπονδίας!

Τα γεγονότα δείχνουν, με χαρακτηριστικό τρόπο, ότι οι χουντικοί δεν υπηρέτησαν το Έθνος και τη Δημοκρατία.