Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης

Τα αντιδιαβρωτικά έργα στις περιοχές των Δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 15 Δεκεμβρίου 2021
 
Στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης στις περιοχές των Δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες αντιδιαβρωτικής προστασίας και έχουν ξεκινήσει τα έργα συγκράτησης των εδαφών και στις εννέα υδρολογικές λεκάνες που υπάγονται στα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ποσοστό υλοποίησης των αντιδιαβρωτικών έργων υπερβαίνει το 50% και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες το σύνολο των εργασιών θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου 2021.
Συνολικά, έχουν εκτελεστεί οι εξής ποσότητες εργασιών:
Κορμοδέματα: 500 χλμ.
Κορμοφράγματα: 10.000 τμ.
Κλαδοπλέγματα: 13 χλμ.
Σανιδότοιχοι: 15 χλμ.
Τα αντιδιαβρωτικά έργα στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας υλοποιούνται με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.
Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι εξής περιπτώσεις:
-Πυρκαγιά στον Υμηττό Αττικής το καλοκαίρι του 2015 που έκαψε 5.000 στρέμματα. Τα έργα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016.
-Πυρκαγιά στην Κινέττα Αττικής, στις 23 Ιουλίου 2018. Τα έργα για την προστασία και αποκατάσταση των 49.000 στρεμμάτων που κάηκαν ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2019 και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2019.
-Πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018. Τα αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία της καμένης έκτασης των 20.000 στρεμμάτων ξεκίνησαν στις αρχές του 2019.
Για την εκπόνηση των σχετικών μελετών και την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων στη Βόρεια Εύβοια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει εξασφαλίσει πιστώσεις που θα υπερβούν συνολικά τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Σημαντική είναι και η συνεισφορά ιδιωτικών εταιρειών στο πλαίσιο του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», δεδομένου ότι έως τώρα οι δωρεές μόνο για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας ξεπερνούν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.