Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Συμφωνία για τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. έτους 2022

Επιτεύχθηκε συμφωνία στις Βρυξέλλες μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί κοινού σχεδίου Προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το έτος 2022, που περιλαμβάνει αναλήψεις υποχρεώσεων συνολικού ύψους 169,5 δισ. ευρώ και πιστώσεις πληρωμών 170,6 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, μέσω του Προϋπολογισμού 2022 συμφωνήθηκε να διατεθούν συνολικά:
53,1 δισ. ευρώ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και 971,9 εκατ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας & Αλιείας για τους Ευρωπαίους γεωργούς, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αγροδιατροφικού τομέα.
49,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ανάκαμψης, μέσω της προώθησης των επενδύσεων στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.
12,2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα «HORIZON» με σκοπό τη στήριξη της έρευνας της Ε.Ε. σε τομείς όπως η υγεία, ο ψηφιακός τομέας, η βιομηχανία, το διάστημα, το κλίμα, η ενέργεια και η κινητικότητα και 613,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα για την ενιαία αγορά, που στοχεύει στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του τουρισμού.
839,7 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα EU4Health με σκοπό τη στήριξη της Υγείας στην Ε.Ε. και την ολοκληρωμένη ανταπόκριση στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών στον τομέα της υγείας.
227,1 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και 945,7 εκατ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας με σκοπό τη στήριξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ασφάλειας.
1,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα αποβεί προς όφελος όλων, καθώς και 755,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για τη στήριξη δράσεων για το περιβάλλον και το κλίμα.
2,8 δισ. ευρώ για τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», ο οποίος στοχεύει σε σύγχρονες υποδομές μεταφορών για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών συνδέσεων.
3,4 δισ. ευρώ για το Erasmus+ με σκοπό την επένδυση στη νεολαία, καθώς και 406 εκατ. ευρώ για τους τομείς του πολιτισμού μέσω του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη».
1,1 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης & Ένταξης και 809,3 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων.
15,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη γειτονικών χωρών και τη διεθνή ανάπτυξη και συνεργασία.
Στις 25-26 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα σηματοδοτήσει και τυπικά το τέλος της διαδικασίας έγκρισης του Προϋπολογισμού 2022.