Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Άναψε το «πράσινο φως» η Κομισιόν για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Παρουσίαση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» από Κ. Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν

Σε μια πανηγυρική εκδήλωση στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς, στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασαν τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε:
«Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών μελών της. Πρωτοβουλία που στήριξα εξ αρχής μαζί με 8 ακόμα Ευρωπαίους ηγέτες» και συμπλήρωσε: «Σήμερα ένα άβατο του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος. Η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες. Δικαιούται περίπου 31 δις Αναγνώρισε όμως και τη δική της ευθύνη, καταθέτοντας ολοκληρωμένο σχέδιο από τις πρώτες. Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές κινήσεις τα κεφάλαια θα αγγίζουν τα 100 δις».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την πλευρά της ευχαρίστησε για την πρόσκληση στο λίκνο της Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας και σημείωσε:
«Σήμερα με τιμή ανακοινώνω πως η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον».
Και συνέχισε: «Στην πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση θα οδηγηθεί πάνω από το 65% των πόρων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα».
Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Ιούλιο, συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.