Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Οι Χερσαίοι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Νεότερα Μνημεία της Δημοτικής Ενότητας Αρτεμισίου

Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Μνημείων, όπως καταγράφονται στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

Αναρτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο.

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο είναι ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) για τη συστηματική καταγραφή, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και διαχείριση αρχαιολογικών, διοικητικών και γεωχωρικών δεδομένων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά της επικράτειας και στην ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σήμερα, περιλαμβάνει περισσότερα από 18.000 μνημεία, 3.800 αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και 845 ζώνες προστασίας.
Ο ψηφιακός αρχαιολογικός χάρτης της επικράτειας είναι προσβάσιμος από τη διαδικτυακή Πύλη στη διεύθυνση:

Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στη Δημοτική Ενότητα Αρτεμισίου περιλαμβάνονται μια σειρά από Χερσαίοι Αρχαιολογικοί Χώροι και Νεότερα Μνημεία.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:

Χερσαίοι Αρχαιολογικοί Χώροι

Περιοχή Βασιλικών, Λόφος Παλιόκαστρο:

Ίχνη νεολιθικής Πρωτοελλαδικής Περιόδου (ΠΕ) και Μεσοελλαδικής Περιόδου (ΜΕ) εγκατάστασης, καθώς και λείψανα κλασικών και υστερότερων εποχών.

Περιοχή Ελληνικών Ευβοίας, με πέντε αρχαιολογικές θέσεις: Χερρονήσι, Περιβόλια, Ψωριάρη, Καστραδάκι και Μαύρακας

Στη θέση Χερρονήσι σώζονται λείψανα αρχαϊκής και κλασικής οικιστικής οχυρής εγκατάστασης, ενώ στη ΝΔ πλευρά διακρίνονται τμήματα λιθοδομίας κτίσματος ρωμαϊκών ή βυζαντινών χρόνων.

Στη θέση Περιβόλια σώζονται οικοδομικά λείψανα κλασικών και ρωμαϊκών χρόνων, πιθανότατα αγροικίας.
Στο λόφο Ψωριάρη, σώζονται λείψανα κιβωτιόσχημων τάφων.
Στο Καστραδάκι σώζονται λείψανα τείχους χρονολογούμενα πιθανώς τον 6ο αι. π.Χ. και στη θέση Μαύρακας διατηρούνται τμήματα τείχους.

Περιοχή Γουβών Ευβοίας, Λόφος Καστρί:

Στο λόφο Καστρί ή Παλαιόκαστρο, στην κορυφή και στις περισσότερο ομαλές πλαγιές του λόφου, υπάρχουν άφθονα όστρακα προϊστορικών και κλασικών χρόνων και λιγότερα ρωμαϊκά, που αποτελούν ενδείξεις κατοίκησης.

Περιοχή Ασμηνίου Ευβοίας, Λόφος Διβούνι:

Στο λόφο Διβούνι έχουν βρεθεί επιφανειακά πολυάριθμα όστρακα από τη νεολιθική ως τη γεωμετρική εποχή, που υποδηλώνουν έναν σημαντικό οικισμό, καθώς και αρκετά βυζαντινά όστρακα.

Περιοχή Αρτεμισίου Ευβοίας, Λόφος Αγίου Γεωργίου - Μουσκάτ:

Ένα από τα σημαντικά ιερά της Εύβοιας είναι αυτό της Αρτέμιδας Προσηώας, που βρίσκεται στο χαμηλό λόφο του Αγίου Γεωργίου στο Πευκί.
Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές το ιερό βρισκόταν κοντά στην παραλία και διέθετε ένα μικρό ναό μέσα σε ένα άλσος. Από τις περιγραφές των αρχαίων πηγών συνάγεται ότι το ιερό υπήρχε ήδη την εποχή της ναυμαχίας του Αρτεμισίου, το 480 π.Χ., αν και το πότε ιδρύθηκε είναι άγνωστο.
Το ιερό της Αρτέμιδας πρέπει να καταστράφηκε από φωτιά λίγο μετά το 569 μ.Χ., όπως έδειξε η εύρεση ενός τεσσαρακοντανούμμιου, νόμισμα του αυτοκράτορα Ιουστίνου Β΄.
Η σύντομη ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως ένα μεγάλο κτήριο ρωμαϊκών ή πρώιμων βυζαντινών χρόνων στην κορυφή του λόφου.
Από τον αρχαίο ναό βρέθηκαν λίγα αρχιτεκτονικά μέλη.
Σε νεώτερες σωστικές ανασκαφές φάνηκαν αρχαία (προφανώς τοίχοι του ιερού) στην περιοχή του σύγχρονου νεκροταφείου, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα όστρακα, κυρίως κλασικών χρόνων, και λιθόπλινθοι.

Νεότερα Μνημεία

Κτίριο Οικίας Γ. Δροσίνη στις Γούβες

Κτίριο στο Ασμήνιο φερομένης ιδιοκτησίας της Κοινότητας:

Πρόκειται για λιθόκτιστο διώροφο κεραμοσκεπές κτίριο, του τέλους του 19ου αιώνα. Ψευδοπεσσοί από ασβεστοκονία ορίζουν και διαιρούν την πρόσοψη του κτιρίου στον όροφο, σε τρία ισοδύναμα τμήματα, σε καθένα από τα οποία εντάσσεται ένα άνοιγμα.