Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Ανυπολόγιστες καταστροφές προκαλούν κοπάδια αγριόχοιρων

Απαιτείται να ληφθούν μέτρα
 
Ανυπολόγιστες καταστροφές στις καλλιέργειες, κυρίως των κηπευτικών,  προκαλούν κοπάδια αγριόχοιρων στον κάμπο των Ελληνικών, με αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής να βρίσκονται σε απόγνωση.
Η οικονομική ζημιά είναι τεράστια στις καλλιέργειες ντομάτας, αγγουριού, μελιτζάνας και πιπεριάς. Επίσης, στις αμπελοκαλλιέργειες και στις καλλιέργειες καρπουζιών, πεπονιών και καλαμποκιού.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας ανακοίνωσε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου έχουν πληγεί καλλιέργειες αγροτών από πολυπληθή παρουσία αγριογούρουνων.
Ο Αγροτικός Σύλλογος ζητεί την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Απαιτείται να ληφθούν μέτρα, όπως η κατά παρέκκλιση θήρα, η επιστημονική μελέτη διαχείρισης και περιορισμού του φαινομένου από τους αρμόδιους κρατικούς και επιστημονικούς φορείς, καθώς και η χορήγηση αποζημίωσης στους αγρότες για τις καλλιέργειές τους που έπαθαν καταστροφές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Δασαρχείο Χαλκίδας ανακοίνωσε την έγκρισή του για κατά παρέκκλιση θήρα του αγριόχοιρου και υβριδίων αυτού σε έντεκα (11) ομάδες κυνηγών, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και διατάξεις, στα πλαίσια του «Σχεδίου Μείωσης του Πληθυσμού των Αγριόχοιρων», για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί ο υπερπληθυσμός τους στη γεωργία, στη δημόσια ασφάλεια και στη βιοποικιλότητα & την επιτήρηση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων.
Η κατά παρέκκλιση θήρα του αγριόχοιρου και υβριδίων του από τις καθορισμένες ομάδες κυνηγών θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο, από Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022 έως Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022.