Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Ικανοποίηση Ιεράς Συνόδου για τις διατάξεις του άρθρου 347 για τους ιερείς

Την ικανοποίησή της για τη ρύθμιση εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με τις διατάξεις του άρθρου 347 εναρμονίζεται ο αριθμός οργανικών θέσεων που προβλέφθηκε το 1945 (νόμος 536) με τον πραγματικό αριθμό των διορισμένων και μισθοδοτουμένων εφημερίων σήμερα και προβλέπεται έκδοση διατάγματος, προκειμένου να υπάρχει ένας ενιαίος οργανισμός των Μητροπόλεων ειδικά για τις θέσεις προσωπικού, οι οποίες μισθοδοτούνται από το Κράτος.
Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, «η ύπαρξη οργανικής θέσης στις Μητροπόλεις δεν σημαίνει δυνατότητα άμεσης μισθοδοσίας από το Δημόσιο.
Κάθε έτος το Δημόσιο προγραμματίζει τους διορισμούς στις κενές οργανικές θέσεις ανάλογα με τις δημοσιονομικές του δυνατότητες».
Με την επικαιροποίηση του νόμου 536 του 1945, η κυβέρνηση δίνει λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν χιλιάδες κληρικοί, οι οποίοι ενώ είχαν προσληφθεί κανονικά από το κράτος, υπηρετούσαν και αμείβονταν, αλλά η οργανική τους θέση ήταν στον αέρα.
Η κατανομή των θέσεων αυτών στις Μητροπόλεις θα γίνει από την Ιερά Σύνοδο, και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα.
Οι οργανικές θέσεις θα ανήκουν στην εκάστοτε Μητρόπολη, όπως αυτές οριστούν.