Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Μεταφορές επισκεπτών σε τουριστικές περιοχές με θαλάσσια ταξί

Του Παναγιώτη Γ. Κούβαρη
 
Τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές αναγνωρίζουν και αξιοποιούν το δυναμικό των θαλάσσιων ταξί, τόσο για τη διευκόλυνση μεταφοράς επισκεπτών και την ελκυστικότητα του τουριστικού προϊόντος, όσο και για την αποτελεσματικότερη κάλυψη των τοπικών αναγκών μεταφοράς.
Τα θαλάσσια ταξί είναι σκάφη χωρητικότητας άνω των πέντε κόρων και μήκους άνω των έξι μέτρων, που παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς σε μέχρι οκτώ (κατ’ ανώτατο όριο) επιβάτες. Αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη από είκοσι κόμβους, υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Διαθέτουν για τους επιβάτες τους χώρο μόνιμα στεγασμένο κατά το χειμώνα και σκιαζόμενο κατά το καλοκαίρι.
Για την αναγγελία δραστηριοποίησης ενός σκάφους ως θαλάσσιο ταξί απαιτείται να κατατεθεί σχετική αίτηση προς τη Λιμενική Αρχή.
Υποχρεωτικά όλα τα θαλάσσια ταξί είναι εφοδιασμένα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία τους πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε ισχύ (ΦΕΚ Τεύχος B’ 3518/25.08.2020).
Οι υπηρεσίες των θαλάσσιων ταξί περιλαμβάνουν πολλαπλές στάσεις, βάσει προγράμματος, λειτουργώντας με παρόμοιο τρόπο ενός συμβατικού λεωφορείου, ή/και στάσεις έπειτα από αίτηση των επιβαινόντων σε διαφορετικά σημεία, λειτουργώντας όπως ένα ταξί.
Για τον ελλιμενισμό των θαλάσσιων ταξί, όπως συμβαίνει με τον ελλιμενισμό των αλιευτικών ή των μικρών σκαφών αναψυχής, μπορούν να χρησιμοποιούνται και πλωτές προβλήτες – εξέδρες.
Με το χαμηλό επενδυτικό κόστος τους, τα θαλάσσια ταξί -με συνήθως λογικά κόμιστρα- δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και νέα δυναμική στην τουριστική ανάπτυξη παραθαλάσσιων περιοχών της πατρίδας μας.
Με βεβαιότητα η Εύβοια, ως νησί, μπορεί να αξιοποιήσει υπηρεσίες θαλάσσιων ταξί, προς ωφέλεια του τουρισμού της και γενικότερα των κατοίκων της.