Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Στηρίζονται οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα η κλιματική κρίση 
 
Συνολικά περισσότερες από 12 εταιρείες, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, υλοποιούν για την τρέχουσα δεκαετία (2021-2030) μεγάλες και μικρές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα ξεπεράσουν τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ, εγκαθιστώντας ισχύ 20GW σε όλη τη ελληνική επικράτεια.
Τα σχέδια των εταιρειών αφορούν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ σταδιακά αναμένεται να προχωρήσουν και επενδυτικά πλάνα που θα αφορούν στην αποθήκευση ενέργειας και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Ο ανταγωνισμός για επενδύσεις στις ΑΠΕ ανεβαίνει με το επιθετικό επενδυτικό πρόγραμμα 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΔΕΗ στην επόμενη τριετία, που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη.
Σε ότι αφορά την Εύβοια, μόλις πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε άδεια σε εταιρεία για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Τελέθριο, καθώς η αίτησή της πληροί τα κριτήρια της παρ.1 του άρθρου 3 του ν.3468 έτους 2006, του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Οδηγού Αξιολόγησης Αιτήσεων.
Ας σημειωθεί ότι η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας επισημαίνει ότι οι ανεμογεννήτριες δεν έχουν αρνητική επίπτωση στον τουρισμό, δεν επηρεάζουν τα ζώα και δεν επηρεάζουν τα πουλιά.
 
Η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε αυτές αφορούν την εγκατάσταση αιολικών ή υπεράκτιων αιολικών πάρκων, είτε αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, είτε την αποθήκευση ενέργειας. Στόχος η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
«Η βούληση της κυβέρνησης μας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο στόχος που είχαμε θέσει για ολική απολιγνιτοποίηση έως το 2028 πιθανώς να επιτευχθεί νωρίτερα, ακόμη και το 2025», επισήμανε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η χώρα μας έχει τα πρωτεία στην εγκατάσταση πάρκων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ευρώπη, καθώς επί Πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου στην Κύθνο το 1982 εγκατέστησε το πρώτο αιολικό πάρκο στην ΕΕ ισχύος 100 kW & το πρώτο υβριδικό Wind-PV-Diesel στον κόσμο και το 1983 εγκατέστησε το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα στην ΕΕ ισχύος 100KW με μπαταρία αποθήκευσης 400 kWh.