Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Πλαίσιο στήριξης για τους ρητινοκαλλιεργητές

Η πρόταση των δύο πυρόπληκτων Δήμων της Bόρειας Εύβοιας για καθαρό μηνιαίο μισθό στα 800 ευρώ έγινε δεκτή
 
Ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, προέβη στην εξής ανακοίνωση:
«Παρουσιάστηκε πριν από λίγο από τον αρμόδιο υφυπουργό κ Χρήστο Τριαντόπουλο το πρόγραμμα για τους ρητινοκαλλιεργητές των Δήμων της Βόρειας Εύβοιας. Περιλαμβάνει ένα δεκαπενταετές πλαίσιο στήριξης για τον κλάδο που χτυπήθηκε περισσότερο από την καταστροφική πυρκαγιά. Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση. Ο υπουργός δεσμεύτηκε για ένταξη στο πρόγραμμα όλων των ανθρώπων οι οποίοι είχαν ένσημα παραγωγής ρητίνης για το 2020. Η πρόταση των δύο Δήμων για καθαρό μηνιαίο μισθό στα 800 ευρώ έγινε δεκτή».
Χθες, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, δήλωσε:
Ήδη, έχουν δοθεί περισσότερα από 24 εκατομμύρια ευρώ σε περισσότερους από 5.000 δικαιούχους, στη βόρεια Εύβοια και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Από τις πρώτες ημέρες άρχισαν να δίνονται χρήματα, προχωρά κανονικά η διαδικασία και η ροή
Από εδώ και πέρα οι πληρωμές θα γίνονται κάθε Παρασκευή, και όχι κάθε Τρίτη και Παρασκευή, όπως ήταν μέχρι πρότινος.
Από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε η ενιαία πλατφόρμα arogi.gov.gr που έδινε την ευχέρεια στους δικαιούχους να υποβάλουν το αίτημά τους για την πρώτη αρωγή, δηλαδή για μια πρώτη οικονομική ενίσχυση έναντι της στεγαστικής συνδρομής για τα σπίτια, της ενίσχυσης της οικοσκευής, καθώς και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις ή τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει ένα συνολικό κονδύλι ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ξεδιπλώνεται ανάλογα με την ωρίμανση του σχεδιασμού. 
Μετά την πρώτη αρωγή για τις άμεσες ανάγκες, θα ακολουθήσει η αποζημίωση για τα σπίτια όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής που είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείο Υποδομών.
Οι επιτροπές της Περιφέρειας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών «τρέχουν» τις αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις, και ο ΕΛΓΑ μέσα στο Σεπτέμβριο θα αποζημιώσει στο 100% το ζωικό κεφάλαιο και τα μελίσσια.
Έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες για τον καθαρισμό από τα καμένα δέντρα περιμετρικά των δρόμων και έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε πολλές περιοχές. Αυτό γίνεται με έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους δασικούς συνεταιρισμούς, χρησιμοποιούνται ντόπιοι υλοτόμοι και δασεργάτες, για τα έργα αυτά.
Δουλεύουν οι ντόπιοι που γνωρίζουν και την περιοχή, καθώς στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες να μείνουν στον τόπο τους οι κάτοικοι και ειδικά οι νέοι.
Υπάρχει ένα ολιστικό πλάνο ανασυγκρότησης της περιοχής από τον Σταύρο Μπένο. Προτεραιότητα η αξιοποίηση εργατικών χεριών της περιοχής.
Διαμορφώνεται πλέγμα στήριξης για τους ρητινοκαλλιεργητές με πολύ μεγάλο ορίζοντα, με συνθήκες και ευκαιρίες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Ανάλογο πρόγραμμα υπάρχει και για τους μελισσοκόμους.
Έχουν υπογραφεί οι πρώτες συμβάσεις για τα αντιδιαβρωτικά έργα που είναι κομβικής σημασίας για να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες σε μια σειρά από περιοχές. Ήδη, για τη Bόρεια Εύβοια, την Αττική και τα Γεράνεια Όρη έχουν εγκριθεί πιστώσεις ύψους 38 εκατομμυρίων.
Την Τρίτη ήταν έτοιμες οι πρώτες συμβάσεις- ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ– για τα έργα. Ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους δασικούς συνεταιρισμούς και σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσουν τα αντιδιαβρωτικά έργα. Αντίστοιχα προχωρούν και οι άλλες μελέτες που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό επεσήμανε ότι είναι πολύ μεγάλα έργα και πρόσθεσε:
«Στόχος είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες προστασίας, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τρέχουμε με συντονισμένες δράσεις, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφαλείας στις πυρόπληκτες περιοχές».