Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Τα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου θα πραγματοποιήσουν εμβολιασμούς με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson

Σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της Περιφέρειας για τον Covid-19, Ανδρέα Τοουλιά
 
Από τις 5 Μαΐου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας έχει μπει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να σχεδιάζει τον εμβολιασμό κατ’ οίκον των πολιτών που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα. Οι εμβολιασμοί αυτοί θα ανακοινωθούν μέσα στο Μάιο.
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας για τον Covid-19, Ανδρέας Τοουλιάς, ενημερώνει ότι στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου έχει δρομολογηθεί να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα.
Με τον τίτλο «Τα άτομα με κινητικά προβλήματα αναμένεται να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει όλες τις δυνατότητες», γράψαμε μεταξύ άλλων την Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021, τα εξής:
«Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι το πρώτο, μεταξύ αυτών που έχουν λάβει το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που απαιτεί μόνο μία δόση αντί για δύο, και επιπλέον μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες ψυγείου.
Εξαιτίας αυτής της ιδιότητάς του, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει όλες τις δυνατότητες ώστε να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson τα άτομα με κινητικά προβλήματα που αδυνατούν να μεταφερθούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο.
Σημειώνεται ότι ο κατ’ οίκον εμβολιασμός δεν εφαρμόζεται μέχρι στιγμής σε σχεδόν καμία χώρα της Ε.Ε. λόγω αντικειμενικών δυσκολιών στη διαχείριση των εμβολίων. Από κάθε φιαλίδιο λαμβάνονται 5-10 δόσεις οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε χρονικό διάστημα 3-6 ωρών, ενώ κάποιες εταιρείες δεν επιτρέπουν ούτε τη μεταφορά των εμβολίων μετά τη διάτρηση του φιαλιδίου».
Όπως έχει αναφέρει η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εκτός από το ότι είναι ένα πρακτικό εμβόλιο (διατηρείται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης) και είναι μονοδοσικό, είναι αποτελεσματικό σε υψηλό ποσοστό άνω του 80% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.
Η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση, αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες.
Η Ελλάδα θα παραλάβει:
-Από την εταιρεία Johnson & Johnson 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.
-Από την εταιρεία Pfizer 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.
-Από την εταιρεία Moderna 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.
-Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένεται αριθμός δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού για εμβολιασμό για τη νόσο Covid-19 περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια Έλληνες!

Παναγιώτης Γ. Κούβαρης