Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Το πάγιο αίτημα για τις ανασκαφές στην Αρχαία Κήρινθο προώθησε ο Δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης!

Άριστα έπραξε ο Δήμαρχος. Έχει τα συγχαρητήρια της μεγάλης πλειοψηφίας.
 
Ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, προωθεί το πάγιο αίτημα του Δήμου και των Ευβοέων για τις ανασκαφές στην Αρχαία Κήρινθο.
Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Χαλκίδας, ο κ. Τσαπουρνιώτης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και να της ζητήσει τη συμβολή της στο να προωθηθεί το πάγιο αίτημα του Δήμου για τις ανασκαφές στην αρχαιοελληνική πόλη.
Ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, έγραψε χθες για το θέμα αυτό:
«Όλοι οι Ευβοείς αισθανόμαστε περήφανοι!! Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο χθες το βράδυ άνοιξε τις πύλες του!! Κατά την διάρκεια των εγκαινίων είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με την υπουργό πολιτισμού κ. Μενδώνη και να της ζητήσω την συμβολή της ώστε να προωθήσει το πάγιο αίτημα του Δήμου μας για τις ανασκαφές στην Αρχαία Κήρινθο!!».
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη.

Ατυχέστατα ή ανακριβή επιχειρήματα

Υπήρξαν λίγοι συμπατριώτες μας που κατηγόρησαν τον Δήμαρχο για τη συνάντησή του με την Λίνα Μενδώνη, προβάλλοντας ατυχέστατα ή ανακριβή επιχειρήματα, όπως η Μενδώνη είναι μια τυχαία, δεν έπρεπε να συναντηθεί μαζί της ο κ. Τσαπουρνιώτης, δεν πρέπει να συναντιέται κανείς μ' αυτή, τσιμεντοποίησε την Ακρόπολη...

Είναι χρήσιμο να επισημανθεί για την ορθή πληροφόρηση των συμπατριωτών μας:
Η Υπουργός Πολιτισμού σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου έλαβε δύο πτυχία: το 1981 από το Κλασικό Τμήμα και το 1984 από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα. Το 1988 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».
Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Από το 1987 η Μενδώνη ήταν επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, Κυκλάδες. Τον Ιούνιο 1989 εντάχθηκε στο ερευνητικό δυναμικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και έκτοτε ακολούθησε την εκ του νόμου προβλεπόμενη εξέλιξη.
Το 1998 εξελέγη στην βαθμίδα του Κύριου Ερευνητή. Την περίοδο 1995-1999 είναι επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος «Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες».
Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών, εταιρειών και ενώσεων. Διατελεί επικεφαλής και μέλος σε επιστημονικές ομάδες ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων.
Πεδία των επιστημονικών της ενδιαφερόντων είναι η αρχαία ελληνική επιγραφική, η ιστορία και η τοπογραφία, η μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού, η προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος, η θεωρία και η πολιτική του Πολιτισμού.
Συγγραφέας μονογραφιών και μεγάλου αριθμού άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Συνεκδότρια πέντε συλλογικών τόμων.
Διετέλεσε Ειδική Επιστημονική Σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, από το 1994 έως 1997, και στο Υπουργείο Αιγαίου, από το 1997 έως το 1999.
Από τον Μάρτιο 1999 έως τον Μάρτιο 2004 υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το Νοέμβριο 2009 έως τον Ιανουάριο 2015, υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Έχει τιμηθεί:
-Από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarietà Italiana (2003).
-Από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας με το οφφίκιο της Αρχόντισσας Θησαυροφύλακος (2014).
-Από τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου με το παράσημο του τάγματος της Αγίας Αικατερίνης (2010).
-Από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας με τον μεγαλόσταυρο της Ιεράς Μητροπόλεως (2016).

Συνάντηση με τον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρόσφατα συναντήθηκε, κατά την επίσκεψή του στο Βράχο της Ακρόπολης, με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και συζήτησε μαζί της θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ελάχιστοι μπορούν να κατηγορήσουν τον κ. Τσίπρα γι' αυτή του την πρωτοβουλία. Καλά έκανε και τη συνάντησε!

«Τσιμεντοποίηση» Ακρόπολης

Σύμφωνα με την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεων και με βάση τη μελέτη του καταξιωμένου Μανώλη Κορρέ, στην Ακρόπολη δεν χρησιμοποιήθηκε τσιμέντο αλλά τεχνητός λίθος, υλικό διεθνώς αναγνωρισμένο, ο οποίος πέραν του ότι διευκολύνει την πρόσβαση στα ΑΜΕΑ, προστατεύει και τον ιερό βράχο.

Ο τεχνητός λίθος χρησιμοποιείται για τις αναστηλώσεις πλήθους μνημείων και έχει έγκριση από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη της UNESCO, που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για την Ακρόπολη των Αθηνών.
Επισημαίνεται ότι η UNESCO είναι διεθνής οργανισμός που ανήκει στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Έχει την έδρα της στο Παρίσι και αντικείμενό της είναι η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός οι Επιστήμες και η Επικοινωνία και Πληροφόρηση. Το ακρωνύμιό της άλλωστε είναι επεξηγηματικό: United Nations Educational Scientific and Cultural Organization. Έμβλημά της είναι η πρόσοψη ενός αρχαίου ελληνικού ναού (του Παρθενώνα) όπου τη θέση των δωρικών κιόνων έχουν πάρει τα αρχικά του ονόματός της. Ο συμβολισμός μιλάει από μόνος του και δε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

Άριστα έπραξε, λοιπόν, ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Έχει τα συγχαρητήρια της μεγάλης πλειοψηφίας.