Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Ενισχύονται οι Δήμοι

Νέο πλέγμα μέτρων από το Υπουργείο Εσωτερικών

Η περαιτέρω ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίασης της κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί ανάμεσα στην ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα.

Στη συνεδρίαση αυτή, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ένα νέο πλέγμα μέτρων τριών σημείων:
-Έκδοση έκτακτης συμπληρωματικής ΚΑΠ, ύψους 114 εκατομμυρίων ευρώ, για την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των Δήμων όλης της χώρας.
-Πρόσθετη στήριξη από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, για τις αυξημένες δαπάνες των σχολικών επιτροπών.
-Επιμήκυνση όλων των δανείων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έως και τα είκοσι (20) χρόνια, καθώς και εξέταση από το Υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της δυνατότητας εξορθολογισμού του επιτοκίου.
Ειδικότερα για τη νέα συμπληρωματική ΚΑΠ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι το ύψος της αντιστοιχεί σε μία πρόσθετη μηνιαία ΚΑΠ και πρόσθεσε ότι η καταβολή του συνολικού ποσού θα γίνει σε δύο δόσεις: 57 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν στους Δήμους, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και 57 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν μέχρι τις αρχές Μαΐου.
Τέλος, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι αντίστοιχη έκτακτη παρέμβαση αποφασίστηκε και για την ενίσχυση της ρευστότητας των Περιφερειών της χώρας, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.