Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Αξιοποίηση της ελληνικής γεωθερμίας

Νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού

Υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας με γεωθερμικά πεδία στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, σε νησιά του Ανατολικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Για την αξιοποίηση της ελληνικής γεωθερμίας ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπέγραψε Απόφαση που αναφέρεται στους όρους των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού και αφορά στα πεδία με θερμοκρασίες άνω των 90οC (μέσης και υψηλής ενθαλπίας), όπου το γεωθερμικό δυναμικό αξιοποιείται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής βάσης.
Το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σε συνεργασία με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), θα προχωρήσει στην οριοθέτηση των περιοχών στις οποίες θα κινηθούν οι διαδικασίες προκήρυξης των σχετικών διαγωνισμών.
Η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων θα γίνει με βασικό κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική συναίνεση και την προτεραιότητα των τοπικών κοινωνιών στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τα νέα έργα.