Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Άμεση καταβολή προσωρινής σύνταξης στο ύψος της εθνικής σύνταξης

Aντίστροφη μέτρηση για το ξεμπλοκάρισμα της πληρωμής των εκκρεμών συντάξεων για όσους είναι πάνω από 62 χρονών ξεκίνησε μετά τις εξαγγελίες του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, περί άμεσης καταβολής προσωρινής σύνταξης στο ύψος της εθνικής σύνταξης (345 ευρώ -384 ευρώ).
Η νέα αυτή προσωρινή σύνταξη, η οποία θα θεσπιστεί με ειδική διάταξη και θα αρχίσει να δίδεται σε δύο μήνες, δεν καταργεί το υφιστάμενο "καθεστώς" υπολογισμού προσωρινής σύνταξης, αλλά εισάγει ένα στάδιο πριν την καταβολή της, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία καταβολής μίας σύνταξης "έναντι" της προσωρινής και όχι μόνο της οριστικής σύνταξης. Θα ανέλθει στο επίπεδο της "κατώτατης", δηλαδή της εθνικής σύνταξης, την οποία δικαιούνται όσοι συνταξιούχοι έχουν κλείσει τουλάχιστον από 15 έως 20 χρόνια ασφάλιση και ανέρχεται από τα 345 έως τα 384 ευρώ (ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης).
Αξίζει να αναφερθεί ότι θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη, για όσους μήνες εκκρεμεί μία σύνταξη από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, να δοθούν αθροιστικά όλα τα ποσά των αναδρομικών της προσωρινής σύνταξης.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, δεν προβλέπεται να καταβληθεί η ανωτέρω νέα προσωρινή σύνταξη σε αιτούντες σύνταξη ηλικίας κάτω από 62 χρονών, όπως είναι οι ανάπηροι και οι οικοδόμοι (που συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 60 χρονών)!