Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Πρόταση του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας για τη δημιουργία Προγράμματος Πυροφύλαξης - Πυροπροστασίας μέσω του ΟΑΕΔ

Ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή με θέμα «Αίτημα για δημιουργία Προγράμματος Πυροφύλαξης – Πυροπροστασίας».
Η επιστολή στάλθηκε στους αρμοδίους και αναφέρει τα εξής:
 
ΠΡΟΣ:
1. κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
2. κ. Νίκο Χαρδαλιά, Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων
3. κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
4. κ. Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
5. κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, Διοικητή Ο.Α.Ε.Δ.

Θέμα: «Αίτημα για δημιουργία Προγράμματος Πυροφύλαξης - Πυροπροστασίας»

Αξιότιμοι κύριοι,

Ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας αποτελείται από 22 Κοινότητες και έχει 48 οικισμούς, με μόνιμο πληθυσμό περίπου 15.049 κατοίκους που υπερδιπλασιάζονται το καλοκαίρι και έκταση 584.784 στρέμματα.

Οι δασικές εκτάσεις καλύπτουν το 75% της συνολικής έκτασης του Δήμου, οι οποίες διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, οι οικισμοί βρίσκονται εντός ή πλησίον των δασών.
Η διάσταση του κινδύνου της πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλη, λόγω της ύπαρξης άφθονου και λίαν εύφλεκτου ανωρόφου, ήτοι χαλεπίου πεύκης με υπόφορο από αείφυλλα – πλατύφυλλα. 
Εδώ, μια πυρκαγιά με ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας, ανέμου και ξηρασίας μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και να μετατρέψει σε στάχτες πολλά στρέμματα δάσους και ολόκληρα χωριά.
Με το Π.Δ. 575/157/09-07-1980 τ.Α΄, η περιοχή του Δήμου μας (περιοχή ευθύνης Δασαρχείου Λίμνης) εμπίπτει στις κηρυχθείσες ως ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές της χώρας μας με ξηροθερμική περίοδο από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου και δείκτη ευφλεκτικότητας 1.
Τα δάση της περιοχής του Δήμου μας συγκροτούνται από ξηροφυτικά και εύφλεκτα είδη, ήτοι χαλέπιο πεύκη με υπόροφο αειφύλλων – πλατυφύλλων, που καταλαμβάνουν πάνω από το 75% της συνολικής έκτασης και από ελάτη, μαύρη πεύκη και δρυ σε ποσοστό περίπου 25% με αποτέλεσμα να διατρέχουν (κύρια τα πρώτα) μεγάλο κίνδυνο να καταστραφούν από πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές των δασών της χαλεπίου πεύκης με υπόφορο αειφύλλων πλατυφύλλων είναι οι πιο συνηθισμένες αλλά και οι πιο δύσκολες.
Οι κάτοικοι του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης - Αγίας Άννας ασχολούνται κυρίως με την παροχή υπηρεσιών (έμποροι, επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι), αλλά και με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τον τουρισμό, το δάσος (παραγωγή ρητίνης, ξυλανθράκων, καυσόξυλων κλπ).
Η ανεργία είναι μεγάλη στην περιοχή και αυτό έχει να κάνει τόσο με το γεγονός ότι μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ήταν εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις Σκαλιστήρη (παραγωγή λευκόλιθου) και έμειναν άνεργοι με το κλείσιμο αυτών όσο και με τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
Έτσι, ένα μεγάλο ποσοστό ανέργων (430 δασεργάτες) απασχολείται εποχικά με την συλλογή ρητίνης και παράγουν 2.332.359 κιλά ετησίως.
Επίσης, ο αγροτουρισμός – οικοτουρισμός είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και η συμβολή των δασών καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση.
Εμμέσως δε η ύπαρξη του δάσους και η προστασία του, θα ικανοποιήσει τόσο τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων, όσο και ανάγκες αισθητικές, υγιεινής, ψυχικές και τουριστικές των ίδιων των κατοίκων, αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή.
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω περιγραφόμενων κινδύνων και για την προστασία των πολιτών απαιτούνται ενέργειες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, το οποίο αποτελεί τον ιδεώδη στόχο της αντιπυρικής προστασίας του δασικού και γενικότερα φυσικού περιβάλλοντος. Ο στόχος αυτός, επιδιώκεται, μέσα από την άρση των αιτιών, που άμεσα ή έμμεσα προκαλούν τις δασικές πυρκαγιές.
Τον Ιούνιο του 2020 έγινε ένα σοβαρό βήμα, με την ίδρυση δύο νέων Πυροσβεστικών Κλιμακίων στις Κοινότητες Δαφνούσα και Αχλάδι του Δήμου μας, το οποίο ενίσχυσε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και των επισκεπτών και βοήθησε το έργο της καταστολής των πυρκαγιών.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτή, η επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των δασικών εκτάσεων του Δήμου μας.
Υπό το πρίσμα αυτό, προτείνουμε τη δημιουργία προγράμματος πυροφύλαξης – πυροπροστασίας μέσω του Ο.Α.Ε.Δ. Με τον τρόπο αυτό θα προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό από την τοπική κοινωνία. 
Τα οφέλη είναι πολλαπλά:
- Προστασία των δασών
- Προστασία των πολιτών και επισκεπτών
- Προστασία περιουσίας πολιτών
- Προστασία υποδομών του Δήμου
- Καταπολέμηση της τοπικής ανεργίας
- Ανάπτυξη της Δασικής Αναψυχής
- Ανάπτυξη αγροτουρισμού – οικοτουρισμού
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής, λόγω της καθημερινής τους επαφής με τα δάση, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και γνωρίζουν τις τοπικές καιρικές και μορφολογικές συνθήκες που επικρατούν.
Παρακαλούμε θερμά, όπως εξετάσετε την πρότασή μας με ιδιαίτερη προσοχή και είμαστε βέβαιοι ότι θα υποστηρίξετε την άμεση υλοποίησή της.

Με εκτίμηση,

O Δήμαρχος
Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας