Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Απόδοση Γαλάζιας Σημαίας σε ακτές της βόρειας Εύβοιας

Μεταξύ άλλων, ο Μαύρικας και τα Κανατάδικα θέτουν υποψηφιότητα, μετά την αγορά απαραίτητου εξοπλισμού

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει ήδη ζητήσει από τη διοίκηση του Οργανισμού για το Φυσικό Περιβάλλον & την Κλιματική Αλλαγή (ΟΦΥΠΕΚΑ) να μελετήσει τις υποψήφιες περιοχές για απόδοση Γαλάζιας Σημαίας στη βόρεια Εύβοια και να συντάξει τους αντίστοιχους φακέλους υποψηφιότητάς τους.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του έργου Φωτοδότες, στην εθνική προσπάθεια αναγέννησης της Εύβοιας, έχει δεσμευτεί να αναλάβει τη διαδικασία χορήγησης της Γαλάζιας Σημαίας σε όλες τις υποψήφιες προς τη διαδικασία παραλίες.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη προκριθεί 19 παραλίες μέσα από την επικοινωνία με του κατά τόπους Δήμους.
Στο πλαίσιο διερεύνησης που διεξήγαγε ο ΟΦΥΠΕΚΑ ως προς τη δυνατότητα να χορηγηθεί η Γαλάζια Σημαία σε ακτές που βρίσκονται εντός ορίων του δικτύου Natura 2000, και μετά από επικοινωνία με τον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού που επλήγη από τις φετινές πυρκαγιές, διαπιστώθηκε ότι δύο ακτές του Δήμου, ο Μαύρικας και τα Κανατάδικα, δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα τους επέτρεπε να θέσουν υποψηφιότητα για να αποκτήσουν Γαλάζια Σημαία.
Δεδομένο ότι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αυτές τις ακτές, τον Μαύρικα και τα Κανατάδικα, αναμένεται να φέρει αύξηση της επισκεψιμότητας και του τουρισμού, συμβάλλοντας στην οικονομική επανάκαμψη των τοπικών κοινωνιών, ο ΟΦΥΠΕΚΑ υποστηρίζει τον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και προτίθεται να χρηματοδοτήσει την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, που ανέρχεται περίπου σε 12 χιλιάδες ευρώ για κάθε παραλία.
Φορέας Πρότασης: Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ενδεικτικός Προϋπολογισμός 228 χιλιάδες ευρώ. Πηγή χρηματοδότησης: ΟΦΥΠΕΚΑ.
Επισημαίνεται ότι η Γαλάζια Σημαία είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας, που απονέμεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, σε ακτές, μαρίνες και σκάφη.
Για να αποδοθεί μια Γαλάζια Σημαία πρέπει να πληρούνται μια σειρά αυστηρών κριτηρίων που σχετίζονται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση, την ποιότητα των νερών κολύμβησης, την περιβαλλοντική διαχείριση και την ασφάλεια (ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες), τις υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις.